16.04.2024.
HomeNovostiStrašna ispovijed supruge preminulog epidemiologa: 'Mog muža ubio je zdravstveni sustav, a...

Strašna ispovijed supruge preminulog epidemiologa: ‘Mog muža ubio je zdravstveni sustav, a ne Covid-19!’

U Bosni i Hercegovini od koronavirusa umrlo je do sada 32 ljudi, ali susjednu državu potresa skandal oko preminulog epidemiologa dr. Šefika Pašagića, člana Svjetske zdravstvene organizacije za jugoistočnu Europu i člana Epidemiološke komore SAD-a i BiH. Taj poznati stručnjak umro je 5. travnja, nakon agonije koje je trajala 14 dana. Njegova supruga Elna, sada je za tamošnje medije iznijela neke podatke koji teško optužuju zdravstveni sustav BiH.

U svom tekstu objavljenom na portalu klix.ba, Elna Pašagić kaže kako je njenog muža ubio zdravstveni sustav, a ne korona, te se pita što mogu očekivati umirovljenici ili radnici, kada je takav odnos prema cijenjenom i poznatom liječniku i epidemiologu. Kako kaže Elna Pašagić, njen muž je 25. ožujka dobio temperaturu, a nakon dva dan nazvala je Dom zdravlja Vrazova, i rekla da je suprug bolestan, a tamo su joj, bez ikakva pregleda i nalaza, kazali da suprug treba početi piti antibiotik Klacid. Klix.ba piše kako je Elna Pašagić pitala može li netko doći kako bi pregledali dr. Pašagića. Osim toga, on je bio spreman “odmah se testirati na koronavirus kako bi zaštitio ostale”.

Nedostatak opreme

– Rekli su mi da nemaju zaštitne opreme i zato ne mogu uzeti bris, a nemaju ni briseve. Rekla sam da netko treba doći, ili iz doma zdravlja ili iz Hitne pomoći. Rekli su mi da nazovem Hitnu. U Hitnoj su mi rekli da se javimo obiteljskoj medicini Vrazova. Ponovno zovem Vrazovu, ali mi kažu da oni ne mogu izaći jer nemaju zaštitne opreme – priča nadalje Elna kalvariju koju je prošla. Priznaje kako je suprugu ipak dala Klacid, ali temperatura nikako nije padala. Očajna žena kaže kako je ponovno zvala Dom zdravlja Vrazova, a oni je upućuju na Dom zdravlja Omer Maslić, jer im je mjesto prebivališta u Novom Sarajevu.

– Kažem im da je pacijent četvrti dan pod temperaturom te pitam je li zaista bitno gdje je mjesto prebivališta i da mogu po kartonu naći sve. Zatim zovem DZ Omer Maslić, tu mi dr. Sanja Soldo kaže da je Šefik njen prijatelj i da moramo zvati Epidemiološku službu – nastavlja Elna Pašagić.

Nakon što je ponovno prebacuju iz jedne ustanove u drugu, a stanje je sve lošije, kaže Elna Pašagić kako je na kraju dr. Sanja Soldo “došla kod nas, bez zaštitnog odijela, s maskom i rukavicama, i kako je rekla, došla je jer je Šefik njen prijatelj. Slušalicama ga je pregledala i rekla da nema nikakve upale pluća. Dala je uputnicu da uradi laboratorijske nalaze, ali ne u DZ Omer Maslić, nego u Vrazovoj”. I kako navodi Elna Pašagić, ponovno se sve vrti u krug. Iz jednog Doma zdravlja prebacuju je u drugi, a svugdje se žale da nemaju zaštitnu opremu. Elna napominje kako se njenom suprugu stanje stalno pogoršavalo. No, tjedan dana nakon pojave bolesti, 31. ožujka, Šefiku Pašagiću uzimaju bris.

– Tu nam je pomogla jedna epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo – kaže Elna Pašagić. Konačno 1. travnja iz Zavoda za javno zdravstvo potvrđuju da je nalaz na koronavirus negativan.

– U međuvremenu smo uradili privatno kompletnu krvnu sliku i tu vidimo da je anemičan, da organizam pada. Kažu da se smirim te da suprugu počnem davati ciklu i špinat, da se poboljša krvna slika – prisjeća se. Konačno dobiva uputnicu za Kliniku za plućne bolesti. No, tada opet kraval. Zove Hitnu, a dva se Doma zdravlja prepiru tko će poslati vozilo.

Loša krvna slika

– Čekali smo Hitnu dva sata, iako nalazi pokazuju da su mu plućna krila upaljena i da je krvna slika loša. Novi test pokazuje ponovno negativno, ali kaže da u čekaonici sjedi posve izmrcvaren od 17 sati sve do ponoći, kada ga testiraju treći put i smještaju u sobu.

Rezultati trećeg testiranja pokazuju da je dr. Šefik Pašagić pozitivan na koronavirus. Konačno, 5. travnja Elna pita bolnicu zašto njenom suprugu četiri dana nitko nije napravio nalaze krvi. Oko 16 sati dolazi informacija da će Šefika Pašagića staviti na respirator.

– Čekamo 17 sati da nam jave je li završena anestezija, intubiranje i stavljanje na respirator. Zovemo nekoliko puta, nitko se ne javlja. U 18 sati su nam javili da je preminuo kada su mu dali anesteziju. Nisu ga ni stavili na respirator. Kazali su mi da ne mogu vaditi nalaze na tom odjeljenju, a ja sam ih to jutro opominjala da mu urade nalaze i krvnu sliku – ispričala je Elna svoju strašnu priču.

Piše: Vlado Vurušić, Jutarnji list

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti