16.06.2024.
HomeNovostiDanas protesti u Sarajevu, traže se ostavke Vlade FBiH i Vijeća ministara...

Danas protesti u Sarajevu, traže se ostavke Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH

Danas od 11:15 sati grupa građana i aktivista organizira proteste protiv bh. političara koje smatraju odgovornim za kašnjenje u nabavci vakcina protiv koronavirusa. Na protestima će tražiti njihove ostavke.

Konkretno, kako su ranije govorili organizatori protesta, traže se ostavke kompletne federalne vlade, kao i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zbog, kako se navodi u zahtjevima grupe građana i aktivista, haosa u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i da su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom.

Datum koji su organizratori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obilježava Dan Grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svjetski rat op.a.), i da je vrijeme da se, kako kažu, danas oslobode drugih.

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Organizatori protesta objavili su i uputstva svima koji žele učestvovati

11:15 – 11:45 Označavanje automobila, plato ispred Željezničke stanice

12:05 – 12:35 Protesti ispred Parlamenta BiH

12:35 – 13:00 Protesna šetnja/vožnja prema Vladi FBiH

13:00 – 13:30 Protesti ispred Vlade Federacije BiH

“Vođeni željom da osiguramo maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera krećemo se u privatnim vozilima i pješke, u grupama od po 20, poštujući sve epidemiološke mjere (distanca, maska)”, kazali su iz organizacije protesta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti