23.06.2024.
HomeNovostiInzko žali zbog propale ljubavi sa Dodikom i otkriva kako je on...

Inzko žali zbog propale ljubavi sa Dodikom i otkriva kako je on postao nacionalista: “Bio sam mu na slavi, bio je kooperativan…”

Međunarodna zajednica je pomogla Miloradu Dodiku da dođe na vlast, kada je njegova stranka imala samo dva poslanika u Narodnoj skupštini RS, podsjetio je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, i dodao da je lider SNSD nekad bio “najkooperativniji domaći političar”.

On je bio miljenik međunarodne zajednice. Sjećate se da je državna sekretarka SAD Madeleine Albright za njega rekla da je “dašak svježeg vjetra na Balkanu” – rekao je Inzko za BN televiziju.

Inzko je priznao da su Dodik i on nekad bili “u velikoj ljubavi” i da su se često družili.

– Bio sam kod njega i na slavi za Đurđevdan, a što se politike tiče, on je bio veoma kooperativan. Pristao je na osnivanje Suda BiH, a SNSD funkcioner Nebojša Radmanović je stavio svoj potpis na saradnju sa NATO – rekao je Inzko.

On je naveo da pri tome nije bilo nikakvog pritiska i da “PDP i Mladen Ivanić nisu glasali za neka rješenja OHR-a.

– Ako je Ivanić mogao da ne glasa za ono što predlaže OHR, mogao je i Dodik – istakao je Inzko.

Na pitanje kako je došlo do toga da lider SNSD okrene ploču, Inzko je odgovorio da mu je sam Dodik to jednom prilikom objasnio.

– Rekao mi je da je na jednom predizbornom skupu govorio o saradnji i ekonomiji i da je dobio mlak aplauz, a kada je počeo pričati o srpskim pitanjima, aplauz je bio gromoglasan. Odlučio je da se drži retorike s kojom može pobjeđivati na izborima – reako je Incko.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti