Bez kolektivnog imuniteta vakcine mogu postati neefikasne

0
Digital generated image of circular pattern made out of Syringes with COVID-19 vaccine targeting into coronavirus cell on pink background.

Daleko smo od kolektivnog imuniteta i ukoliko ga ne dostignemo korona virus bi mogao toliko da se izmijeni da bi trenutne vakcine postale neefikasne, upozorila je danas članica srbijanskog Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović.

Prema njenim riječima, da bi vakcinacija postigla efekat potrebno je da se imunizuje od 50 do 70 posto građana kako bi spriječila cirkulacija virusa i stvorio kolektivni imunitet i apelovala na masovnu imunizaciju.

Kako je navela, zbog “zabrinjavajućih” sojeva virusa, vakcinalni odgovor koji je napravljen na vuhansku varijantu virusa nekada nije apsolutno efikasan kada je riječ o novim sojevima.

Jovanović je za Radio televiziju Srbije (RTS) naglasila da u Srbiji, gdje je prisutan britanski soj virusa, sve raspoložive vakcine koje se daju pružaju apsolutan zaštitini i efikasan odgovor, prenio je Tanjug.

Međutim, dodala je, južnoafrička varijanta smanjuje kvalitet imuniteta, pošto se količina antitijela smanjuje za dvije trećine, pokazale su studije Pfizera.

”Modernina” ispitivanja ukazuju da se posle vakcinacije njihovim cepivom broj antitela smanjuje čak šest puta kada je reč o južnoafričkom soju virusa”, navodi Jovanović.

‘Ne vidim građane koje nose maske’

„Kao da živimo u nekom virtuelnom svetu. Ne vidim građane koje nose maske u bašti i pridržavaju se epidemijskih mera. Brojevi novozaraženih jesu malo niži, ali ono što je relevantno za procenu situacije je broj hospitalizovanih i popunjenost bolnica“, rekla je Jovanovićeva.

Naglasila je da su sve COVID bolnice u Srbiji skoro popunjene pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, sa više od 290 ljudi na respiratoru.

“Te brojke upozoravaju i pokazuju nam da i dalje treba da se pridržavamo mera”, dodaje Jovanovićeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here