18.07.2024.
HomeSvijetAmerika priprema novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 3 milijarde dolara,...

Amerika priprema novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 3 milijarde dolara, a Njemačka i zapadne zemlje još milijardu i pol

Očekuje se da će Sjedinjene Države objaviti novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od oko 3 milijarde dolara dok pokušava da uzvrati invaziju ruskih snaga.

Administracija predsjednika Joea Bidena mogla bi to objaviti već 24. augusta kako bi se poklopila s Danom nezavisnosti Ukrajine, rekao je američki zvaničnik medijima.

Tranša bi bila najveći pojedinačni paket pomoći Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prije šest mjeseci.

Američka vojna pomoć, uključujući prijenos višecjevnih raketnih bacača i haubica, odigrala je veliku ulogu u pomaganju Ukrajini da sruši veće i bolje opremljene snage Rusije na istočnom frontu.

Američki zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, nije otkrio koje će oružje biti prebačeno Ukrajini u okviru najnovije tranše.

Sjedinjene Države su od 24. februara pružile 10,6 milijardi dolara vojne pomoći vladi predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zapadne zemlje obećale Ukrajini vojnu pomoć od 1,55 milijardi dolara

Odvojeno, Njemačka je istog dana saopštila da će uskoro Ukrajini isporučiti oružje u vrijednosti od više od 500 miliona eura (499,3 miliona dolara).

Ranije ove godine Njemačka se borila s pitanjem da li bi trebala isporučivati oružje Ukrajini, što je rezultiralo dugim kašnjenjima koja su bila predmet značajnih kritika kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Najave SAD-a i Njemačke dolaze usred bojazni da bi Rusija mogla pokrenuti raketne napade na ukrajinske gradove 24. augusta dok građani slave 31. godinu nezavisnosti od Moskve.

Uz izvještaje AP-a, Bloomberga i Reutersa

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti