17.07.2024.
HomeNovostiDanas je Dan nezavisnosti Ukrajine: ‘Rusi gomilaju rakete, udar će uslijediti iz...

Danas je Dan nezavisnosti Ukrajine: ‘Rusi gomilaju rakete, udar će uslijediti iz tri smjera‘

Ukrajinske vlasti otkazale su proslavu Dana neovisnosti, a američko veleposlanstvo u Kijevu pozvalo je svoje građane da što prije napuste državu zbog opasnosti od novih ruskih napada. Prema informacijama američkog State Departmenta i ukrajinskih vlasti, Rusija priprema raketne udare na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte, koji će kulminirati na Dan neovisnosti.

Ukrajina glavni državni praznik slavi 24. kolovoza, kad je ukrajinski parlament usvojio deklaraciju o nezavisnosti. Neovisnost od Sovjetskog Saveza stekla je 1991. godine, te otad svake godine odražava veliku vojnu paradu. Kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao na vlast 2019., otkazao je održavanje parade zbog “rasipništva”, dodavši kako vojna oprema ne bi trebala služiti kao atrakcija u Kijevu, već biti na prvoj liniji rata u Donbasu. Kako su tenzije s Rusijom rasle, prošle godine je Zelenski ipak održao veliku vojnu paradu u spomen na nezavisnost od sovjetske vlasti.

Raketni napadi

Ove se godine Dan neovisnosti poklopio s datumom obilježavanja šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu. Razlozi za ponovno otkazivanje sada su drugačiji.

“Postoji povećana prijetnja od raketnih napada i drugih provokacija, kako unutar zemlje, tako i izvana. Rusija i Putinov režim napali su neovisnost Ukrajine i neovisnu Ukrajinu. Zaista su opsjednuti datumima i simbolima, pa budite posebno oprezni i spremni na činjenicu da će [proslava] Dana neovisnosti također biti napadnuta”, stoji u upozorenju Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine.

Ljudi u glavnom gradu Kijevu upozoreni su da se ne okupljaju u velikom broju, a podzemna željeznica prestaje u 21 sat, kako bi stanice mogle poslužiti kao skloništa od bombardiranja.

General Nikola Žirnov, načelnik vojne administracije Kijeva, rekao je da je naredba uvedena kako bi snage sigurnosti mogle “pravodobno odgovoriti na prijetnje raketnim i bombaškim napadima trupa Ruske Federacije na centre odlučivanja, vojne objekte, objekte obrambene industrije, kritičnu infrastrukturu i obližnja stambena područja.”

Žirnov je naredio gradskim vlastima da koriste minimalno potreban broj dužnosnika, državnih službenika i ostalih radnika, te je od ponedjeljka na snazi zabrana velikih okupljanja.

U Harkivu, gdje su nemilosrdni, neselektivni ruski napadi ubili i ranili stotine civila u prvim mjesecima rata, traje policijski sat od 19 sati do sedam sati ujutro.

“Molimo vas da razumijete takve mjere i pripremite se za ostanak kod kuće i u skloništima”, rekle su lokalne vlasti.

Sličnu uputu izdalo je i veleposlanstvo SAD-a u Ukrajini svojim građanima, koji ne uspiju kopnenim putem na vrijeme pobjeći iz zemlje.

“Ako čujete jaku eksploziju ili ako se aktiviraju sirene, odmah potražite zaklon. Ako ste u zgradi, idite na najnižu razinu strukture s najmanje vanjskih zidova i prozora. Ako ste vani, odmah potražite zaklon; ako to nije moguće, legnite i pokrite glavu rukama”, navodi američko veleposlanstvo.

Ukrajinska obavještajna služba upozorila je na činjenicu da Rusija još uvijek ima veliki broj projektila koji mogu nanijeti ogromnu štetu. U blizini granice s Ukrajinom i na okupiranim područjima, Rusi gomilaju raketne protuzračne sustave S-300. Vojni analitičari ističu kako bi Moskva mogla napasti Ukrajinu iz tri smjera – iz zračne baze u Bjelorusiji, Crnog mora i Rusije.

“Prema mojem mišljenju, pripreme u Bjelorusiji su u tijeku. Najvjerojatnije će izvesti masivni udar, koji će uključivati maksimalan broj lansera i maksimalan broj projektila”, rekao je lokalnoj TV ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov nekoliko dana uoči proslave Dana neovisnosti.

Pripreme u Bjelorusiji

Napetosti između Ukrajine i Rusije ovog su tjedna porasle, nakon što je u eksploziji automobila ubijena Darja Dugina, kći bliskog Putinovog saveznika. Rusi upiru prst u Ukrajinu, koja negira umiješanost. U isto vrijeme, intenzivirali su se ruski topnički i zračni napadi na regiju Zaporižje, gdje se nalazi najveća europska nuklearna elektrana. Poljski predsjednik Andrzej Duda jučer je stigao u Kijev, kako bi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o trenutačnoj ratnoj situaciji u Ukrajini, gospodarskoj i humanitarnoj potpori i bilateralnoj suradnji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti