27.05.2024.
HomeNovostiProblem sa zapošljavanjem glavni razlog odlaska mladih iz BiH

Problem sa zapošljavanjem glavni razlog odlaska mladih iz BiH

Problem odlaska mladih osoba Bosna i Hercegovina pokušava riješiti raznim strategijama. Prema novoj strategiji, u Federaciji BiH obećavaju mladima posao u roku od 4 mjeseca od završetka školovanja. Pozivaju mlade da apliciraju putem vaučera kod poslodavaca odnosno i da poslodavci traže mlade osobe kako bi ispunili uslove ovog javnog poziva.

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih Kult, glavni razlozi što mladi napuštaju našu zemlju je problem sa zapošljavanjem, ali i obrazovanjem, socijalnom zaštitom i tržištem rada. Ističu da je ogromna prevalenca za odlazak mladih jer prema njihovim informacijama 51,3 posto mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu. Kako bi ovaj program trebao odvratiti mlade od odlaska, pitali smo i institut i nadležne.

AZIZ ĐIPA, Institut za razvoj mladih “Kult”

“Program bi trebao mladima da ponudi mogućnost ili direktnog zapošljavanja završetkom škole ili prekvalifikacija, dokvalifikacija ili daljnjeg usavršavanja kroz neki vid prakse.”

Iz ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH ističu da se ovim programom prvobitno želi pomoći mladima da posao traže u našoj državi a ne van njenih granica.

ADNAN DELIĆ, ministar rada i socijalne politike FBiH

“Predviđeni su programi brzih edukacija i prekvalifikacija. Kad jedna mlada osoba uđe u program Garancije za mlade ona postaje obaveza države i država je dužna da obezbijedi pronalazak posla u roku četiri mjeseca ili daljnje edukacije i prekvalifikacije ukoliko se njeno zanimanje ne traži na tržištu rada.”

Pilot projekti ovog programa pokrenuti su u Visokom i Čitluku, gdje su otvorili nove mogućnosti zapošljavanja, dok je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo objavila 3 Javna poziva za nezaposlene i jedan Javni poziv za poslodavce.

Ovo je prilika da se briga o mladima institucionalizira i formalno–pravno uobliči, kažu nadležni, ali su propustili da u cijeli proces uključe i mlade.

Opširnije u prilogu:

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti