04.05.2024.
HomeSportZrinjski se nakon penala plasirao u drugo pretkolo Lige prvaka

Zrinjski se nakon penala plasirao u drugo pretkolo Lige prvaka

Zrinjski je večeras eliminisao armenski Urartu nakon penala, u revanš susretu prvog pretkola Lige prvaka, te se tako plasirao u narednu rundu kvalifikacija najjačeg klupskog takmičenja Evrope. Podsjetimo, šampion BiH u prvoj utakmici je slavio sa 0:1.

Plemići su odlično otvorili meč na stadionu Pod Bijelim brijegom, već u četvrtoj minuti zaprijetio je Bilbija, ali šutirao zamalo pored gola gostiju.

Svega dvije minute kasnije, ponovo je Bilbija u dobroj šansi, ali kapiten Mostaraca pogađa stativu.

Ono što nije iskoristio na početku utakmice, napadač aktuelnog bh. prvaka uspio je u 27. minuti. Bila je to prepoznatljiva akcija Zrinjskog. Ćorluka je odlično ubacio, a Bilbija poentirao glavom za euforiju na mostarskom stadionu – 1:0!

Veliku šansu na drugoj strani imao je Antwi u 39. minuti, glavom je šutirao u petercu, ali sjajno je reagovao vratar Zrinjskog Marić i sačuvao svoju mrežu.

S rezultatom 1:0 ekipe su tako otišle na odmor.

Početkom drugog dijela Armenci su visokim presingom pokušali napraviti pritisak, ali nogometaši Zrinjskog nisu dozvoljavali protivniku da kreira ozbiljnije prilike.

Potom je trener gostiju Dmitrij Gunko izmjenama pojačavao ofanzivni red svog tima, što je urodilo plodom u 74. minuti. Narek Grigoryan se nakon driblinga namjestio na šut iskosa i pogodio suprotni kut gola Zrinjskog – 1:1.

I onda, kada se činilo da će Plemići remijem u regularnih 90 minuta osigurati prolazak u drugo pretkolo, dosuđen je jedanaesterac zbog faula nad Ozbilizom.

Siguran realizator najstrože kazne u prvoj minute nadoknade bio je Grigoryan – 1:2. Susret je otišao u produžetke…

No, euforija na tribinama mostarskog stadiona uslijedila je u četvrtoj minuti prvog produžetka. Golman Melikhov oborio je rezervistu Kiša (zamijenio Bilbiju) u šesnaestercu, a upravo je ovaj fudbaler Zrinjskog pogodio s bijele tačke – 2:2.

Međutim, ponovo je Urartu došao do pogotka u nadoknadi. Igrao se zaostatak prvog produžetka, kada je Maksimenko šutirao iskosa i zatresao mrežu domaćih – 2:3. Ispostavit će se i da je to konačan ishod nakon 120 minuta borbe.

Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, jače živce pokazali su fudbaleri Zrinjskog.

Predstavnik BiH u drugom pretkolu LP igrat će protiv boljeg iz duela Hesperange – Slovan (prvi meč 1:1).

Zrinjski – Urartu 2:3 (Bilbija 27’, Kiš 94’ penal – Grigoryan 74’ i 91’ penal, Maksimenko 105’) – jedanaesterci 4:3

Stadion Pod Bijelim brijegom. Glavni sudija: Peter Kjaersgaard (Danska).

ZRINJSKI: Marić, Marin (Memija), Barišić, Senić, Ćorluka, Ivančić, Čanađija (Kožulj), Stanić (Zlomislić), Tičinović (Hrvanović), Bilbija, Ćuže (Sabljić).

URARTU: Melikhov, Antwi (Melkonyan), Piloyan (Maksimeno), Tsymbaliuk, Margaryan, Salou (Ozbiliz), Marcos Junior, Zotko, Sabu (Dzhikia), Grigoryan, Mogilevets (Eduardo).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti