25.04.2024.
HomeNovostiPovorka ponosa održana u Sarajevu: "Rušimo margine, ormare i četiri zida"

Povorka ponosa održana u Sarajevu: “Rušimo margine, ormare i četiri zida”

U Sarajevu je održana treća Povorka ponosa, a druga koja je organizovana uz šetnju koja je završena na Trgu Bosne i Hercegovine bez incidenta.

Zbog povorke na ulicama Sarajeva bilo je mnoštvo policijskih službenika njih oko hiljadu obezbjeđivalo je današnji skup jer su nerijetko pripadnici  LGBTQ populacije, koje ovim događajem žele ukazati na svoj loš status, često žrtve nasilja.

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Učesnici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a potom su prošetali ulicom Koševo, glavnom sarajevskom ulicom Maršala Tita, dok je krajnja tačka bila Trg BiH.

Povorci su se pridružili predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini , a među njima i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država te Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije Erik Nelson i Metju Fild, kao i bh. političari.

Učesnici su prošetali kroz grad i na završetku izjavili da su srećni i zahvalni svima koji su danas podržali borbu za jednakost lezbejki, gej, biseksualnih, trans, kvir osoba sa drugim osobama u BiH.

Bh. aktivistica za ljudska prava i članica Organizacionog odbora bh. povorke ponosa Lejla Huremović kazala je da je svaka treća LGBTI osoba doživjela neku od vrsta nasilja i uznemiravanja.

Na kraju Parade okupljenima su se ime organizatora obratili Amar Ćatović i Maida Zagorac kazavši da se i dalje suočavaju s diskriminacijom, govorom mržnje zbog čega su glasno kazali da neće pristati na takav tretman i nasilje koje još uvijek doživljavaju.

 

“Mi danas šetamo za sve one koji nisu mogli da budu ovde, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine održana je prva povorka gdje smo kroz vidljivost pokazali borbenost, prkos i ponos. Svjesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje – pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta! Nakon dvije godine smo ponovo tu, ali ovaj put u pandemiji koja je pogodila cijeli svet. LGBTQ osobama ovo je donijelo još nasilja i mržnje”, rekao je Ćatović.

Dodao je kako se LGBTQ osobe svakodnevno susreću s mobingom, diskriminacijom, nasiljem i problemima u svim sferama društva.

“Zahtijevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida. Ovo je otpor”, zaključio je Ćatović.

Zagorac je pozvala na to da ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije s ciljem gradnje društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara te je zatražila hitno usvajanje novog zakona o javnom okupljanju u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora.

Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu održana je pod sloganom “Ima izać” 8. septembra 2019. godine. Učestvovalo je više od 1.000 osoba i održana je bez incidenata. Druga bh. Povorka ponosa održana 23. avgusta 2020. godine u Sarajevu kada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilirali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti