Vujošević: Bosna i Hercegovina je važan dio moga života

dule

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević danas se saopštenjem obratio javnosti u Bosni i Hercegovini povodom imenovanja za selektora muške košarkaške reprezentacije BiH.

Kako je navedeno iz Košarkaškog saveza BiH, zbog obaveza koje Vujošević ima, ovo će biti jedina izjava za javnost do zvaničnog predstavljanja selektora i njegovog Stručnog štaba u Sarajevu. U nastavku Vam dostavljamo kompletno obraćanje gospodina Duška Vujoševića javnosti u Bosni i Hercegovini.

"Dragi ljubitelji košarke u Bosni i Hercegovini,

Žao mi je što u ovom svečanom trenutku objavljivanja dogovora između KS BiH i mene o preuzimanju selektorske dužnosti, nisam u mogućnosti da budem sa vama. Imam svoje obaveze koje hoću da završim, a radujem se našem susretu u Sarajevu.

Moram se oglasiti i nakon nekih komentara po novinama i internet portalima, a povodom moje odluke da prihvatim mesto selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je važan deo moga života, moga rada, moga bavljenja sportom. I neraskidiv deo onih uspomena, bez kojih bi moj život bio siromašniji.

Ako je dopušteno da se poslužim rečima moga prijatelja Sinana Gudževića, Bosna i Hercegovina na geografskoj karti ima oblik srca. A srce toga srca je grad Sarajevo. Uvek sam sa radošću dolazio u taj grad - i kada sam vodio utakmice, i kada nisam. A Sarajevo je, po mnogo čemu, bilo jedan od najlepših gradova za ljudske susrete u Jugoslaviji. Jedinstvenoj i lepoj zemlji u kojoj sam se rodio i čiji nestanak je za mene jako bolan.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine preuzimam sa radošću i sa nadom da ću njenu košarku poboljšati, tako da će se ekipa kvalifikovati za velika takmičenja. Upravo radost i nada su dve stvari koje su presudno vodile moju odluku da se prihvatim selektorskog posla. Za taj posao imam i kvalifikacije i iskustva. Sve ću učiniti da ekipu koju budem vodio poboljšam i takmičarski načinim stabilno pobedničkom.

Bosna i Hercegovina ima talentovane igrače. Košarkaški klub Bosna je u Sarajevo donela prvu evropsku klupsku titulu u Jugoslaviji. To je lepo i reći i čuti, ali imati to u vidu za mene je velika obaveza. Ja ću uloziti sve što znam i imam da košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u viteškom igranju pobedi svaku reprezentaciju na kugli koju zovemo Zemlja.

Znam da u životu postoji reciprocitet ljubavi, mržnje, entuzijazma i drugih strasti, pa ja verujem da će igrači prepoznati moju energiju i da će se svi na isti način odazvati pozivu da igraju za reprezentaciju.

Zahvalan sam Košarkaskom savezu Bosne i Hercegovine što je odabrao mene za selektora. Ja ću učiniti sve, da radom i rezultatima obradujem ljude koji su me izabrali, ali i da obradujem sve poklonike košarke kojima je Bosna i Hercegovina draga.

U Bosnu i Hercegovinu ne dolazim da predstavljam nikoga, do samoga sebe. Na politička opanjkavanja i olajavanja neću da se osvrćem i ova moja izjava je poslednja po tom pitanju", naveo je Vujošević u svom pismu.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH