Niko neće odgovarati za samoubistvo 14-godišnjeg Alekse

aleksa

Zbog zastarjelosti slučaja Alekse Jankovića (14) iz Niša, koji je zbog vršnjačkog nasilja 2011. izvršio samoubistvo, niko ne može disciplinski da odgovara iako je utvrđen niz propusta zaposlenih u školi, piše Blic.

Dragana Janković, majka dječaka, izjavila je za beogradski list da su propusti u radu Osnovne škole "Sreten Mladenović Mika" u Nišu utvrđeni tek nakon što su se u decembru prošle godine obratili Aleksandru Vučiću, tadašnjem predsjedniku Vlade Srbije.

"Tek nakon više od šest godina od smrti Alekse, početkom jula, dobili smo obavještenje iz Ministarstva prosvjete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni naši navodi o zataškavanju slučaja i izbjegavanju disciplinske odgovornosti zaposlenih u školi, gdje se poimence navode osobe koje su zataškavale, kao i način zataškavanja", rekla je ona za Blic.

Kako kaže, u pisanom odgovoru je navedeno da je "pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti zastario".

Nasilnicima petice iz vladanja
Troje nasilnika, od njih sedam koji su maltretirali Aleksu, presudom Višeg suda za maloljetnike u Nišu pravosnažno su osuđeni maksimalnim kaznama - vaspitnim mjerama što podrazumijeva pojačan nadzor Centra za socijalni rad.

Nasilnici su na kraju školske godine dobili petice iz vladanja, piše Blic.

List podsjeća da je škola osuđena za propuste u radu, a u dva odvojena postupka odgovorni za greške u radu osuđeni su na ukupno više od četiri miliona dinara kazne.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH