Crna Gora zvanično u NATO-u

cr

Crna Gora je danas i formalno postala 29. članica NATO-a, nakon što je crnogorska delegacija u Washintonu predala američkom podsekretaru Thomasu Shannonu instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora.

Shannon je rekao da su na putu ulaska Crne Gore u Alijansu svi dali svoj doprinos.

"Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi", naveo je Shannon.

On je dodao da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

"Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv 'Islamske države'. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka", rekao je Shannon.

On je istakao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu da su SAD posvećenje poštovanju člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena", naveo je Shannon.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru.

"Nakon stotinu godina, kada smo izbrisani sa političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO", naveo je Marković.

SAD, kako je dodao Marković, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama.

Marković je zahvalio i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

"Vjerujemo i da je ovo istorijski dan i za NATO. Od danas smo saveznici i uživaćemo benefite kolektivnog sistema bezbjednosti", rekao je on.

Dokument instrument pristupa predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

Generalni sekterat NATO-a Jan Stoltenberg izjavio je danas da je pristupanje Crne Gore Alijansi dobro za stabilnost te zemlje, ali i Balkana.

"Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice Alijanse", istakao je Stoltenberg u Washintonu na ceremoniji predaje instrumenta ratifikacije Sjeveroatlanskog ugovora.

On je dodao da Crna Gora "donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO, što je i posvećeno u misijama u kojima su učestvovali".

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH