Direktor Volkswagena osuđen na najveću moguću kaznu zatvora

wolf

Direktor njemačke tvornice automobila Volkswagen, koji je početkom godine uhićen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dieselgate, osuđen je u srijedu na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora na američkom sudu.

Oliver Schmidt (48), njemački državljanin, koji je priznao krivnju u zamjenu za smanjenje kazne, mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 400 tisuća dolara, rekao je glasnogovornik saveznog suda u Detroitu, u saveznoj državi Michigan.

Schmidt je na sudu rekao da je "donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga".

Sud je ocijenio da je sudjelovao u prevari s računalnim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američkim vlastima kada su se pojavila pitanja o vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.
Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvaća pet godina za udruživanje radi počinjenja prevare i dvije za nepoštovanje zakona o okolišu.

Volkswagen je u SAD-u već morao platiti više od 22 milijarde dolara za popravak i otkup gotovo 600 tisuća automobila - među kojima ih je najmanje 100 tisuća bilo opremljeno 2- i 3-litrenim motorom - a njihovim vlasnicima isplatiti odštetu. Računalni programi mogli su skrivati emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene razine.

U SAD-u je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH