Ko želi staviti pod kontrolu rad Obavještajno-sigurnosne agencije?

osaaa

Obavještajno-sigurnosna agencija i njen rad na meti je političara. O njoj su posljednjih dana govorili lideri nekih od vladajućih stranaka. Svako iz svojih razloga, želi OSA-u staviti pod kontrolu.

U danima iza nas odvojeni sastanci lidera. I dijelom zajednička tema - rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Jedna od prvih uspostavljenih zajedničkih državnih agencija koja zakonski ne funkcioniše na principu nacionalnog ključa. OSA je bila tema vrućih mostarskih razgovora Čović-Dodik. Član Predsjedništva Dragan Čović, nezvanična su saznanja, na čelu mostarskog ureda OSA-e volio bi vidjeti užeg člana porodice Darija Krezića, koji mu je ujedno i savjetnik za sigurnost.

«Kada god neku osobu predložimo za neko bitno mjesto u policijskoj infrastrukturi, istog trenutka ta osoba je izložena do kraja pritisku - kada govorimo o ovom slučaju o kojem pričamo - i tako je u zadnjih godinu dana», kaže Čović.

A protiv Krezića je svojevremeno bila podensena krivična prijava za otmicu nadležnom tužilaštvu. I to, kako je navedeno u prijavi, uz korištenje službenog vozila Predsjedništva BiH. Ove tvrdnje Čović odbacuje - za njega je to namještaljka i smatra da je zbog toga napravljena šteta čitavom sistemu. Za Krezića kaže da mu jako vjeruje i da će ostati njegov savjetnik dok je član Predsjedništva BiH - koliko god to smetalo, kako kaže, onima koji bi htjeli naškoditi sigurnosti člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Tražili smo odgovor iz Tužilaštva HNK-a šta je urađeno po policijskoj prijavi protiv Krezića za otmicu. Odgovora nema. Međutim, postoji presuda protiv Olivera Marjanovića za lihvarenje i protivpravno lišenje slobode na osam mjeseci zatvora. U presudi se spominje i savjetnik Krezić, koji je dogovorio s Marjanovićem da Marija Markotu odveze u mostarsko naselje Raštane, gdje je je ispitivan o navodnom mitu za zapošljavanje. Krezić je na taj lokalitet došao u svom vozilu. Cijeli slučaj za Čovića je završena priča i brani Krezića.

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik brani Nikolu Špirića. I to zbog zahtjeva za njegovu smjenu s pozicije predsjedavajućeg parlamentarne Komisije za nadzor nad OSA-om. Razlog je falsifikovanje zaključaka.

Dodik poručuje da on neće biti smijenjen: «To je, što se nas tiče, neprijateljska orgaizacija koja usmjerava sve kapacitete da razvali institucije i RS-a i Srbije. Mi sumnjamo u dobre namjere i zakonitost djelovanje te organizacije».

Rad OSA-e komentarisao je i Fahrudin Radončić, državni delegat i član Komisije za nadzor nad OSA-om. Članovi komisije, inače, imaju pristup strogo povjerljivim materijalima. Radončiću je u toku suđenje pred državnim sudom, a obuhvaćen je i istragom za ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Za Radončića smjena Špirića je irelevantna. Tvrdi da problema u OSA-i ima te da nema komunikacije među prvim ljudima ove agencije. Rješenje će se tražiti na sastanku: «Komisija mora tog dana, kada tu budu gospodin Denis Zvizdić i njegova dva zamjenika i mi i menadžment, otvoriti konkretne stvari koje se dešavaju u toj službi, a koje ne smiju biti posao te službe. Vi možete biti lični tjelohranitelj gospodina Bakira Izetbegovića, ali ne možete onda kao direktor OSA-e postati tjelohranitelj lične Bakirove politike».

Dakle, slijedi sastanak čelnika Vijeća ministara, rukovodstva OSA-e te zajedničke komisije za nadzor nad radom ove agencije. OSA i njen rad u naredom periodu bit će aktuelna tema.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH oglasila se saopćenjem za javnost nakon sve češćih pritisaka političara na rad ove agencije.

Navode da sve svoje aktivnosti provode u skladu sa Zakonom o OSA-i BiH te da shodno tome agencija prikuplja podatke o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine. O svim prikupljenim podacima, Agencija kontinuirano i pravovremeno obavještava institucije u Bosni i Hercegovini te da bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno izvršavati svoje zakonske dužnosti i zadatke.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH