Dodik plaćao lobiste da dođe na listu prijatelja SAD, sad ih plaća da ga skinu s crne liste

Dodik crna lissta
Vlada Republike Srpske je 1998. godine, odmah po dolasku Milorada Dodika na poziciju premijera tog entiteta, potpisao ugovor s američkom lobističkom firmom Strategy XXI Group, Ltd. u namjeri da promovira novoizabranog premijera bh. entiteta Republika Srpska, dakle Milorada Dodika, kao "pobornika američke politike".
Dodik se na poziciji premijera RS-a zadržao do 2001. godine, ali je i nakon toga budžetskim novcem nastavio da plaća usluge lobiranja.

Vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike Kurt Bassauner je u jučerašnjem razgovoru za Klix.ba poentirao da Vlada RS-a potpisivanjem novog ugovora s lobističkom firmom McGinnis Lochridge iz Teksasa ima jedan primarni cilj: skidanje Milorada Dodika s "crne liste" američkog Ministarstva finansija.
Podsjećamo, Republika Srpska je potrošila je najmanje 30 miliona konvertibilnih marakasamo na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno su aktivna tri pravna subjekta koja lobiraju za ciljeve Republike Srpske: lobističke firme Myrmidon Group, LLC i McGinnis Lochridge i Ured RS-a u Washingtonu na čijem čelu je Obrad Kesić. 

Samo na njih je do sada potrošeno blizu 8,5 miliona KM.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH