Mektić upozorio Dodika: "Nemoj nas uvlačiti u novi avanturizam, ne znam ni kako ćemo izaći iz prethodnih avantura"

10 Lis 2017
150 times

"Ne bih više ulazio u politički avanturizam Milorada Dodika jer ne znamo šta ćemo s ovim do sada i kako ćemo izaći iz svega u što nas je uvukao", poručio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na konferenciji za medije.

Mektić je govorio na konferenciji za medije nakon obraćanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a odgovarao je na novinarska pitanja u vezi sa pozivom predsjednika RS Milorada Dodika da "Srbi napuste bh. pravosudne institucije".

"Ja koliko sam pratio jučer šta se dešavalo, to je predsjednik RS-a pozvao Srbe da se povuku iz bh. pravosudnih institucija i koliko sam vidio da je pokrenuo u opticaj jednu inicijativu da će oko toga tražiti saglasnost, a to je o nepriznavanju odluka Tužilaštva i Suda BiH na teritoriji RS. Moj odgovor je: Ne bih više ulazio u politički avanturizam Milorada Dodika jer ne znamo šta ćemo s ovim do sada i kako ćemo izaći iz svega što nas je uvukao. To je na kukavički način podvalio NSRS-u, oni su to izglasali i mi se sada time bavimo", kazao je Mektić i nastavio:

"Šta dan poslije? Ne možemo biti tako kratkovidni pa samo iz revolta donositi neke odluke iz političkih interesa. Moramo imati do kraja viziju i rješenje koje će biti u korist svih građana RS. Šta ako sud nekom odredi pritvor? Hoće li Dodik policijom ili na drugi način zaštititi ljude da ne odu u pritvor? Mi imamo niz postupaka protiv osoba srpske nacionalnosti za ratne zločine, znači li to da će ih Dodik spasiti mjera pritvora? Šta je sa presuđenim slučajevima? Šta je sa osobama koje su već na izležavanju kazne? On bi najradije radi svog ličnog dnevno-političkog interesa i donio takvu odluku, ali ne mogu da vjerujem jer je to u domenu fantazije. Ne bi bio u stanju da provede ništa i onda bi ljude na koje se to odnosi doveo u neugodan položaj", poručio je Mektić.
Ministar sigurnosti BiH je kazao da se mora tražiti način da se reformiše pravosuđe i da se svi optuženi procesuiraju.

"Mi moramo tražiti način da se reformiše pravosuđe i da se procesuira svako krivično djelo i ratni zločin na bazi pravde i pravičnosti, a ne na ovaj način na koji se politika uvukla u institucije i diktira mnoge procese", istakao je Mektić.

Još je kazao da u Podrinju godinama traje pritisak na svjedoke koji se "ucjenjuju i kupuju".

"Svima je poznato, a Podrinju posebno da već godinama traje pritisak na svjedoke; da se ucjenjuju i kupuju. Šta je Republički centar kao institucija učinila da zaštiti svjedoke od progona i ucjena? I pticama na grani je bilo jasno da se dolje vrši strahovit pritisak na svjedoke. Zato je Republički centar angažovanjem Dževada Galijaševića pokrenuo desetine procesa protiv Srba. Moramo stvoriti sistem u kojem će se presuđivati svaki zločin i krivično djelo u BiH, a ne ići u avanturizam gdje ćete možda dobiti politički poen, a izgubit će građani", tvrdi Mektić.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH