01.03.2024.
HomeNovostiGubitnik: Tek što se Vučić pohvalio da je Srbija "tenkovska velesila", Amerikanci...

Gubitnik: Tek što se Vučić pohvalio da je Srbija “tenkovska velesila”, Amerikanci mu javili da će Kosovu prodati antitenkovske rakete Javelin

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ambasadorim Sjedinjenih Američkih Država Christopherom Hillom. U službenom saopćenju Vučićevog ureda za medije navodi se da su razgovarali o proceduri da se Prištini odobri kupovina projektila Javelin.

Ambasador Hill je ovom prilikom izvijestio predsjednika Vučića o američkoj odluci da prihvati zahtjev Prištine za kupovinom protivtenkovskih projektila “Javelin”. Kako je rekao ambasador Hill, State Department će uputiti zahtjev Prištine američkom Kongresu, čime će započeti službena procedura, navodi se u saopćenju.

Inače, protivoklopno oružje “FGM-148” ili “Javelin” je američki vođeni raketni sistem koji, zahvaljujući upotrebi termografske kamere za samonavođenje, funkcionira po principu “ispali i zaboravi”.

To oružje je bilo jedno od presudnih u rusko-ukrajinskom ratu. Ukrajinci su njime uništili stotine ruskih tenkova i oklopnih vozila, bunkera, itekako im je pomoglo da ruska vojska ne pregazi Ukrajinu. A sada te ubojite i “pametne” rakete stižu na Kosovo.

Nakon lansiranja projektil koristi profil napada odozgo gdje je oklop borbenih vozila obično najtanji.

 

Predsjednik Vučić rekao je da su te informacije veliko razočarenje za Srbiju, ali da će Srbija zajedno sa SAD-om raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

Vučić je prethodno rekao da je Srbija najača tenkovska sila na Balkanu, a “Javelini” se baš koriste za uništavanje tenkova. Dakle, ako Srbija u budućnosti i planira napasti Kosovo “Javelini” bi mogli biti itekakvo sredstvo odvraćanja!

Javelin je korišten za uništavanje bunkera, zgrada i drugih utvrđenih građevina nakon napada 11. septembra 2001. na WTC u Afganistanu i Iraku.

“Za nas je najvažnije da se mir u regiji ne naruši i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno i doprinosi stabilnosti na Balkanu”, rekao je vidno razočarani Vučić.

Vučić je prethodno na Instagramu napisao da je s ambasadorom Christopherom Hillom imao otvoren razgovor o daljnjem unapređenju srpsko-američkih političkih i ekonomskih odnosa.

“Razgovarali smo i o međunarodnoj poziciji Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o aktualnim geopolitičkim događajima. Potvrdili našu posvećenost očuvanju mira i stabilnosti u regionu i jačanju prijateljstva i suradnje Srbije i SAD-a”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti