24.02.2024.
HomeNovostiBANJALUČKI PROFESOR PRAVA OHLADIO DODIKA: "Priča o nezavisnosti RS je besmislena, to...

BANJALUČKI PROFESOR PRAVA OHLADIO DODIKA: “Priča o nezavisnosti RS je besmislena, to je politička propaganda!”

Doktor pravnih nauka, Petar Kunić, redovni profesor i naučni savjetnik Evropskog Defendologija centra u Banjoj Luci, napisao je autorski tekst o pravnom status državne imovine a dotakao se i Dodikovog obećanja da će proglasiti nezavsnost Republike Srpske.

Dr. Petar Kunić smatra da je priča o nezavisnosti Republike Srpske besmislena te predstavlja političku propagandu koja je štetna za Republiku Srpsku.

Petar Kunić smatra da Bosna i Hercegovina može uspješno funkcionisati u sadašnjim ustavnim okvirima bez zadiranja u imovinu i teritoriju entiteta.

“Svako zadiranje u imovinu i teritoriju entiteta, ruši se konstitutivnost koja bez teritorijalnosti je više kozmetička konotacija nego konkretna supstanca”, smatra Kunić.

“Isto tako, iz Republike Srpske mora se prestati prijetnjom separatizmom i vraćanjem nadležnosti koje su prenesene na državu. Priča o nezavisnosti Republike Srpske je besmislena i nije dostižna, te predstavlja političku propagandu koja je štetna za Republiku, a kojom se gradi politički uticaj u Republici Srpskoj. 

Pravo na samoopredjeljenje je izuzetno složeno, izuzetno je teško to sprovesti u međunarodnom pravu i praktično nemoguće, jer se kosi sa teritorijalnim integritetom države čije se granice ne mogu mijenjati silom ili intervencijom druge države. Vraćanje prenesenih nadležnosti pravno nije moguće bez potrebne većine u parlamentarnoj proceduri Bosne i Hercegovine, što faktički nije ostvarivo”, napisao je pravni ekspert Petar Kunić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti