Veliki broj “glumaca” je i tada i sada bio na sceni: Prije sedam godinu smjenu Vlade TK spriječio vitalni nacionalni interes

0

Pokušaj smjene rukovodstva Skupštine TK i Vlade nakon formiranja nove skupštinske većine, te zaustavljanje tog procesa pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Tuzlanski kanton je imao i 2013. godine.

Scenario je bio isti, samo su uloge različite, a i veliki broj “glumaca” je i tada i sada bio na sceni.

Za smjenu Skupštinskog rukovodstva kojim je 2013. godine predsjedavao Slađan Ilić (SDP) i Vlade na čijem čelu je bio Sead Čaušević (SDP), glasala su 22 zastupnika (10 SDA, 3 S BiH, 4 nezavisna, 2 BPS, 2 NS RzB i 1 HDZ), dok je opoziciji ostalo 12 zastupnika SDP-a i jedan zastupnik SBB BiH.

Tada su se, da bi spriječili novu većinu da preuzme vlast, dva zastupnika SDP iz Kluba Hrvata pozvala na vitalni nacionalni interes, i proces produžili čekajući odluku Ustavnog suda Federacije BiH.

Izvještaj sa te sjednice pogledajte u tekstu koji je Tuzlainfo objavio 14. marta 2013. godine.

Podsjećamo, o smjeni aktuelnog rukovodstva Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona kojom predsjedava Žarko Vujović (SD) također će odlučivat Ustavni sud F BiH.

Novoformirani politički blok u Skupštini TK, koji ima minimalnu većinu a kojeg čine SDP, PDA, SBB i NS pokušao je preuzeti kontrolu u rukovodstvu Skupštine, smijeniti aktuelnu i imenovati novu Vladu TK. Pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pokrenulo je rukovodstvo Skupštine odnosno, dva člana rukovodstva Žarko Vujović iz Socijaldemokrata (SD) i Boris Krešić (DF).

Video prilog koji opisuje dešavanja iz 2013. godine objavila i tadašnja TV 1.