Razočarenje za Balkance i pijance: Alkohol ne ublažava tugu

0

Iako se često može čuti kako alkohol pomaže i ublažava tugu, on je ustvari samo produžava, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Tokiju. Naime, tim japanskih istraživača kojim je rukovodio profesor farmakologije Norio Macuki otkrio je da etanol sadržan u alkoholu ne pomaže zaboravu, kao što se jveruje, već naprotiv doprinosi tome da uspomene ostanu dobro usađene u pamćenje.

Profesor Macuki zbog toga savjetuje da se ne poseže za alkoholom ako se želi zaboraviti neko neprijatno iskustvo, već da ga je bolje, što je brže moguće, izbrisati nečim prijatnim.

Istraživači su došli do tog otkrića testiranjem laboratorijskih pacova koje su podvrgavali blagim strujnim udarima i potom ih vraćali u kavez, poslije čega bi, svaki put kada bi otvarali kavez, glodari bili prestravljeni. Posmatrajući reakcije kod grupe životinja kojoj su ubrizgali alokohol i druge kojoj su davali fiziološki rastvor, istraživači su utvrdili da je strah trajao duže, u prosjeku dvije sedmice kod pacova koji su dobijali alkohol.

“Ako te rezultate primijenimo na ljude, to znači da će loše uspomene kojih želimo da se oslobodimo trajati duže ukoliko unosimo alkohol, mada na trenutke dolazi do izvjesne euforije”, ističu japanski istraživači.