13.04.2024.
HomeNovostiUZUNOVIĆU PRIJETI PETOGODIŠNJA KAZNA ZATVORA: Pogledajte kako je federalni zastupnik lansirao lažnu...

UZUNOVIĆU PRIJETI PETOGODIŠNJA KAZNA ZATVORA: Pogledajte kako je federalni zastupnik lansirao lažnu priču o pokušaju podmićivanja (VIDEO)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu okončali su pretrese na više lokacija na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo zbog dokumentiranja krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

U toku dana u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenog ispitan je federalni zastupnik Kenan Uzunović kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za davanje lažnog iskaza.

Predmet protiv Kenana Uzunovića formiran je predmet još prije nepunih devet mjeseci, odmah nakon što je tijesnom većinom izabrana aktuelna Vlada Federacije BiH čiji je izbor podržao i zastupnik Uzunović. No, Uzunović je javno ustvrdio da je prije glasanja bio pod velikim pritikom da ne podrži izbor akteulene Vlade, te da mu je u dva navrata nuđen milionski mito za uskraćivanje svog glasa. Uzunović je kazao da su mu mito nudili visokopozicionirani funkcioneri SDA i tajkuni bliski toj prtiji, no nije želio otkriti njihova imena.

Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet kako bi provjerilo takve navode.

Tokom davanja iskaza u svojstvu svjedoka a na poziv Tužilaštva KS, Uzunović je lažno naveo da je svoj telefon kojim je snimio audio zapis u kojem mu se navodno nudi novac od N.N. osobe, promijenio a snimak izbrisao. Međutim, istragom je utvrđeno da nije promijenio telefon, već ga je nakon saslušanja ugasio i prestao koristiti iako je znao da on predstavlja bitan dokaz u ovom krivičnom postupku.

Gotovo je izvjesno da će se Uznunoviću suditi zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, za šta je, prema Krivičnom zakonu BiH (član 348) zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U paragrafu 3. ovog člana piše: Ako je lažan iskaz dat u krivičnom postupku, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Inače, lažnu priču o pokušaju podmićivanja, Uzunović je lansiro posredstvom FACE televizije, gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

U video prilogu pogledajte kako je Uzunović hladnokrvno lagao pred TV kamerama, nesvjestan da bi ga te laži mogle koštati političke karijera i odvesti iza rešetaka.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti