14.07.2024.
HomeNovostiUgljevik: SIPA uhapsila Ratka Đurkovića, majora vojske RS zbog ratnog zločina počinjenog...

Ugljevik: SIPA uhapsila Ratka Đurkovića, majora vojske RS zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine na području Teočaka

U akciji SIPA-e na području Opštine Ugljevik jutros je uhapšen Ratko Đurković, bivši oficir Vojske RS koji se dovodi u vezu sa ratnim zločinima počinjenim 1992. godine u Tursonovm Brdu u blizini Teočaka.

Zločini su počinjeni nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

Boračka organizacija općine Ugljevik osudila je hapšenje majora Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića, navodeći da su ga u porodičnoj kući u Ugljeviku uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Iz ove organizacije su za 12 sati najavili konferenciju za novinare kako bi izrazili nezadovoljstvo jutrošnjim hapšenjem, uz navode da je lažno optužen za ratne zločine.

“Osuđujemo hapšenje našeg saborca, posebno na tako gnusan način, dolaženjem rano ujutru u porodičnu kuću i prepadanjem članova njegove porodice, a riječ je o licu koje ima 76 godina”, rekao je novinarima predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

Marinković je dodao da je Đurković, radeći kao nastavnik i direktor škole, izveo brojne generacije ugljevičkih učenika i da u ovoj lokalnoj zajednici služi za primjer, te da je prije rata bio predsjednik Skupštine opštine Ugljevik i na mnogim odgovornim funkcijama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti