U pritvoru osumnjičena kriminalna grupa

0

 Kantonalni sud Tuzla odredio je jednomjesečni pritvor za grupu od 11 osoba koju je, kako se sumnjiči, organizovao Benjamin Žigić iz Tuzle.

Grupa se sumnjiči da je počinila produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva TK, mjera jednomjesečnog pritvora je određena za vođu grupe Benjamina Žigića, kao i za članove ove organizirane grupe Miroslava Jurkovića (46), Rusmira Selimovića (32), Gorana Jašarevića (34), Almira Mahmuzića (33), Dalibora Banovića (36), Semira Žigića (31), Nevresa Taletovića (40), Sinišu Markovića (43), svi iz Tuzle, te Bensada Hrnjića (34) i Mirsada Kadrića (40) iz Srebrenika.

Po informacijama Kantonalnog tužilaštva Tuzla, postoji osnovana sumnja da je Benjamin Žigić u periodu od februara do oktobra 2020. godine organizirao grupu u kojoj su bile  i pomenute osobe, a koja je djelovala na području Tuzle i drugih mjesta Tuzlanskog kantona.

„ Žigić je  nabavljao opojne droge heroin, kokain, canabis (marihuana), amfetamin, kao i tablete suboxone, dok su ostali članovi grupe imali različite uloge i preuzimali, vagali, pakovali i  većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona prodavali drogu. Kod Benjamina Žigića je prilikom pretresa  porodične kuće pronađena automatska puša te je osumnjičen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,  saopšteno je iz kantonalnog tužilaštva.

Po nalogu ovog tužilaštva,  pripadnici Sektora kriminalističke policije-odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga Uprave policije MUP-a TK, 22. oktobra su pretresli veći broj objekata, automobila i osumnjičenih osoba koje su nakon toga uhapšene. Tokom pretresa je pronađena droga, oružje, telefoni, laptopi i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

MUP TK je  izvršio kriminalističku obradu nad osumnjičenim osobama,  nakon čega su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.  Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Inače, Benjamin Žigić nekoliko puta osuđivan je zbog droge ali i drugih krivičnih djela.