Tegeltijo, Tegeltijo – ma gdje si se do sad krio: Poznat novi saziv Vijeća ministara BiH

0

Poznat je novi sastav vijeća ministara BiH. SNSD, po sistemu rotacije, nominirati će  premijera i tri ministarstva, a po tri ministarstva dobit će i bošnjački i hrvatski partneri u vlasti.

Iz Republike Srpske, po sistemu rotacije, dolazi mandatar (Zoran Tegeltija) i još tri ministra: vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica.

Prema dostpnim informacijama, SNSD bi u raspodjeli ministarstava trebao dobiti dva ministarska mjesta – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje će voditi državni zastupnik SNSD-a Staša Košarac, te  Vojin Mitrović, koji će voditi ministarstva transporta i komunikacija.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice biće Draško Aćimović, iz reda Ostalih, koji je u posljednje dvije godine čak tri puta mijenjao stranački dres.  Draško Aćimović je ispred Saveza za promjene bio ambasador BiH u Briselu, potom se obreo u SDP-u, da bi naposlijetku prešao u Pavićev DNS odakle je nominiran za državnog ministra.

Iz bošnjačke kvote također će biti imenovana tri ministra. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova. To je, prema najavi Bakira Izetbegovića, trebao biti Denis Zvizdić, no, kako je Zvizdić u međuvremenu odbio ponudu, Izetbegović će vjerovatno predložiti Biseru Turković.

SDA će svojim koalicionim partnerima prepustiti po jednu ministarsku fotelju. Tako će Savez za bolju budućnost imenovati ministra sigurnosti, a prema ranijim najavama, to bi mogao biti lider ove stranke Fahrudin Radončić.

Ministra odbrane, koji će također biti imenovan iz bošnjačke kvote, kandidirat će Komšićev DF, a to bi, po svemu sudeći, trebao biti bivši general i izaslanik u Domu naroda BiH Sifet Podžić.

Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko nje imenovat će ministre finansija, pravde i civilnih poslova. Od ranije je pozato da će mandat obnoviti dva HDZ-ova ministra u aktuelnom sazivu Vijeća Ministara BiH: Vjekoslav Bevanda (Ministarstvo finansija) te Josip Grubeša (Ministarstvo pravde)

Novo ime je Ankica Gudeljević, koja će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ona je ranije bila ambasadorica BiH u Njemačkoj, piše Slobodna Bosna.