03.03.2024.
HomeNovostiZagađenje zraka u Tuzli dostiglo nivo ‘opasan’

Zagađenje zraka u Tuzli dostiglo nivo ‘opasan’

U Tuzli je u nedjelju navečer izlazak na otvoreno opasan po život.  U 20 sati izmjereni indeks kvalitete zraka, prema podacima stranica zrak.ekoakcija.org iznosi 304 i spada u kategoriju “opasan”.  Prema istim mjerenjima u istom terminu, zrak u Sarajevu i Lukavcu nije puno bolji.  Indeks kvalitete zraka u prijestonici BiH je 240, a u Lukavcu 214 i u kategoriji je “vrlo nezdrav”.

Zrak u Ilijašu, Banovićima, Zenici i Goraždu je u kategoriji “nezdrav”.  Indeksi kvalitete zraka: Ilijaš (169), Banovići (187), Zenica (162), Goražde (159).  Umjereno zagađen zrak je u Jajcu s indeksom kvalitete zraka 89.

Na stranici zrak.ekoakcija.org postoji i uputstvo za ponašanje u slučaju “opasnog” zagađenja zraka.  Svako treba preduzeti zaštitne mjere kad su nivoi zagađenja označeni kao „OPASNI”. Ali pri izloženosti zagađenju zraka lebdećim česticama, neki ljudi su ipak u većoj opasnosti od većine. Rizične grupe uključuju ljude s bolestima srca i pluća (uključujući astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća – HOBP), starije osobe i djecu. Istraživanja pokazuju da u rizične skupine spadaju i trudnice, novorođenčad i osobe sa zdravstvenim problemima poput gojaznosti i dijabetesa.

Šta učiniti da smanjim izlaganje zraku kad su nivoi zagađenosti lebdećim česticama izuzetno visoki?

Ostati u zatvorenom prostoru s filtriranim zrakom. Zrak i u zatvorenom prostoru postaje zagađen lebdećim česticama, pa ako živite u području s visokim nivoom zagađenja lebdećim česticama, razmislite o kupovini prečistača zraka.

Sredstva za prečišćavanje zraka koja uklanjaju lebdeće čestice uključuju mehaničke filtere visokog učinka i elektronske prečistače zraka, kao što su elektrostatički filteri. Izbjegavajte prečistače koji stvaraju ozon; njihovom upotrebom povećavate zagađenje zraka u prostorijama.

Ako u kući nemate sredstvo za filtriranje zraka, idite kod nekoga ko ga ima – ukoliko ste u mogućnosti.

Obavljajte samo neophodne aktivnosti.

Izbjegavajte aktivnosti zbog kojih se diše brže ili dublje. Ako možete, provedite dan u zatvorenom prostoru: čitajte ili gledajte TV.

Ako si ne možete priuštiti filtere za cijelu kuću, pokušajte makar u spavaćoj sobi održati čist zrak. Spavaća soba je za to pogodna i utoliko što obično ima manje prozora i vrata.

Prozore obavezno zatvorite.

Pokrenite klima-uređaj ili centralni klima-uređaj ako ste sigurni da ne uvlači zrak izvana i ima filter. Ako klima-uređaj ima opciju svježeg zraka, zatvorite dovod svježeg zraka. Provjerite da li je filter dovoljno čist da omogući protok zraka u zatvorenom prostoru.
Prečistač zraka koristite u toj sobi. Izbjegavajte upotrebu prečistača koji stvaraju ozon.

Dodatne mjere za sprečavanje zagađenja u kući

Moguće da sami prečiščaći zraka nisu dovoljni. Zagađene čestice iz vanjskog zraka lako ulaze unutra, zato:

Izbjegavajte bilo šta što gori: loženje vatre u kaminu, paljenje običnih i mirisnih svijeća.

Održavajte prostoriju čistom – ali nemojte koristiti usisivač osim ako ima HEPA-filter. Usisavanje pokreće lebdeće čestice koje su već u kući. Prašinu brišite vlažnom krpom.

Nemojte pušiti.

Kad se kvalitet vazduha poboljša, dobro prozračite sve prostorije.

Odabir pročistača zraka:

Sredstva za čišćenje zraka koja uklanjaju čestice uključuju mehaničke filtere visokog učinka i elektronske prečistače zraka kao što su elektrostatički filtri. Izbjegavajte prečistače zraka koji stvaraju ozon.

Pomaže li maska ako moram napolje?

Ne – ako se radi o hirurškim maskama i običnim maskama protiv prašine. Papirne maske sprečavaju udisanje velikih čestica, recimo piljevine, a hirurške maske ne prijanjaju za lice. Ove maske ne štite pluća od malih čestica kao što su PM2,5. Ni šalovi i marame nisu od kakve pomoći.

Ako morate boraviti na otvorenom, koristite maske s oznakama FFP2 ili FFP3. I u ovom slučaju je izuzetno važno da ih pravilno namjestite.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti