13.06.2024.
HomeNovostiSvečlja: Među ubijenim Srbima i bivši Vulinov tjelohranitelj

Svečlja: Među ubijenim Srbima i bivši Vulinov tjelohranitelj

Uz  sliku, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja prvi je zvaničnik koji je potvrdio identitet jednog od trojice, prema dosadašnjim informacijama, ubijenih Srba tokom sukoba koji je u Banjskoj na Kosovu u nedjelju eskalirao nakon što je u zasjedi preko noći ubijen pripadnik Kosovske policije.

Izuzev snimaka i pronađenih dokumenata potpredsjednika Srpske liste, Milana Radoičića, zbog kojih ga je ovaj ministar direktno povezao sa grupom koja je u nedjelju napala policiju, rekavši da je on bio zapravo njihov vođa, identitet jednog od trojice ubijenih – posebno Svečlji dokazuje uključenost države Srbije u teoristički napad u Banjskoj.

Prisustvovao Radoičić

A radi se o licu B.M. inače, kako tvrdi, licu koje je bilo tjelohranitelj aktuelnog direktora Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina tokom njegove posjete Kosovu prije deset godina, u vrijeme kada je Vulin bio direktor Kancelarije za Kosovo pri Vlade Srbije.

– Jučer smo kroz video-snimke bili svjedoci prisustva glavnog zločinca i vođe terorističke akcije Milana Radoičića. U međuvremenu, danas je potvrđeno da je jedan od ubijenih koji je bio i učesnik tog čina B.M, tjelohranitelj šefa srpske BIA Aleksandra Vulina tokom njegove posjete Republici Kosovo 2013. godine“.

Podsjeća na to da su i Radoičić i Vulin – na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država:

– Država Srbija je u potpunosti uključena u ovaj teroristički napad sa ciljem destabilizacije Republike Kosovo. Zbog toga već postoji formalna i strukturna veza umješanosti Aleksandra Vučića u napad na Banjsku i Zvečan 24. septembra: Milan Radoičić, kao potpredsjednik Srpske liste i tjelohranitelj Aleksandra Vulina, šefa BIA. Oba su također sankcionisana na američkoj crnoj listi. Obojica su među najbližim ljudima predsjednika Srbije.

Lagali o promjenama

– Ove činjenice su još jedan dokaz da se namjere Srbije prema Republici Kosovo uopšte nisu promijenile od vremena Miloševićevog režima, bivšeg ministra propagande tog režima, sada predsjednika sadašnjeg režima u Srbiji. I najveći optimisti koji su do sada sami sebe lagali o promjenama u ovoj zemlji, vjerujem, ovih dana su se uvjerili u suprotno – dodao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Ponovo se zahvalio Kosovskoj policiji na profesionalizmu, naročito zbog toga što, istakao je, u cijeloj akciji od nedjelje – nije povrijeđen ni jedan civil.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti