Srbija danas kreće s trećom dozom vakcine protiv korone

0
Digital generated image of circular pattern made out of Syringes with COVID-19 vaccine targeting into coronavirus cell on pink background.

Članica Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19 i ministarka za rad u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević najavila je da od danas počinje vakcinisanje trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa. Proces kreće s najugroženijim kategorijama stanovništva, a ostali će moći na lični zahtjev da prime treću dozu vakcine ukoliko je od druge doze prošlo više od šest mjeseci.

U ugrožene pacijente spadaju oni koji su na hemodijalizi i hemoterapiji, oni koji čekaju transplantaciju organa, osobe starije od 70 godina, korisnici gerontoloških centara i zaposleni u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite, navela je Kisić Tepavčević, gostujući u Dnevniku RTS-a.

– Ništa nije obavezno, ovo su preporuke pre svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju, bilo zbog prirode svog posla, objasnila je Kisić Tepavčević.

Na osnovu iskustava drugih zemalja koje su uvele treću dozu vakcine, Kisić Tepavčević rekla je da će biti moguće primiti treću dozu drugog proizvođača. Ministrica je dodala da je izuzetak samo vakcina Sputnjik V gdje se za treću dozu uzima prva komponenta.

– Praktično, ono što je prevashodno jeste da se primi vakcina istog proizvođača ili ukoliko ne, ukoliko se iz ma kog razloga ili po preporuci lekara odlučite za drugu moguće je također da se i ona primi s ovim izuzetkom, rekla je Kisić Tepavčević.

Članica kriznog štaba i ministrica Darija Kisić Tepavčević pojasnila je da je potreba za dodatnim dozama vakcine uobičajena kako bi se imunitet na virus pojačao.

U Srbiji je prema posljednjim dostupnim podacima vakcinisano nešto više od 2,7 miliona ljudi, što je 50,1 odsto punoljetnih građana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here