21.05.2024.
HomeNovostiŠOKANTNI PODACI O IZVOZU ORUŽJA: Ubija li Izrael palestinske civile i bombama...

ŠOKANTNI PODACI O IZVOZU ORUŽJA: Ubija li Izrael palestinske civile i bombama iz BiH?

Među 10 top proizvoda koje Bosna i Hercegovina izvozi u Izrael nalaze se i bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi. Informacija je ovo do koje je došao portal Raport uvidom u podatke Vanjskotrgovinske komore BiH o vanjskotrgovinskoj razmjeni između Bosne i Hercegovine i Izraela. Izvoz u Izrael prema dostupnim podacima VTKBiH u 2019. godini bio je u vrijednosti oko 3,7 miliona, a u 2022. godini premašio je 12 miliona KM, dok je u prva tri mjeseca ove godine izvoz u Izrael iznosio 4,1 milion KM.

altFoto: Vanjskotrgovinska komora BiH

Prema vrijednosti, nakon izvoza ulja od repice, drveta, namještaja, izolovane žice, te određenih soli, na 6. i 7. mjestu na listi top 10 proizvoda koji odlaze za Izrael iz BiH su sporogoreći štapini i detonirajući štapini, a zatim na listi najviše izvezenih proizvoda slijede bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi.

Za ova ubojita sredstva navodi se da se u Izrael iz BiH izvoze u postotku od 3, 27 posto i 1, 6 posto od ukupnog godišnjeg izvoza.

altIzvoz robe u Izrael / Foto: Vanjskotrgovinska komora BiH

Činjenica da naša zemlja izvozi oružje u Izrael, pa makar to bio i jedan metak ili bomba, jer Izrael posljednjih dana izvodi bjesomučne napade na Gazu u kojima je do sada ubijen veliki broj civila, samo po sebi nameće pitanje, treba li naša zemlja izvoziti oružje u Izrael i da li će iko zatražiti raspravu o ovoj temi, piše Raport.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti