15.07.2024.
HomeNovostiSmjena vlasti u Višegradu: SNSD i SDA formirali novu većinu umjesto NiP-a...

Smjena vlasti u Višegradu: SNSD i SDA formirali novu većinu umjesto NiP-a i SDS-a

Muamer Sofović (NiP) i Marko Nikolić (SDS) smijenjeni su sa pozicije predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Skupštine opštine Višegrad.

Nova skupštinska većina u lokalnom parlamentu koju predvodi SNSD, na poziciju predsjedavajućeg imenovala je Srpka Baranca (DNS) dok je na funkciju potpredsjednika SO-a imenovala Edina Karamana (SDA).

Time su na devetoj redovnoj sjednici nastavljena burna dešavanja započeta prije nekoliko mjeseci opozivom načelnika Višegrada Mladena Đurevića (SNSD) koji uprkos održanom referendumu nije proveden u praksi.

Smijenjeni predsjednik SO Višegrad Muamer Sofović navodi kako je na sjednici bilo očigledno da je došlo do promjene u omjeru snaga.

“Imali smo zakazanu redovnu sjednicu. Međutim, oni su došli sa dopunom od nekih 15-ak tačaka dnevnog reda, među kojima je bila i smjena predsjednika SO-a, potpredsjednika, svih radnih tijela i komisija. Suština svega je da je Srpko Baranac iz DNS-a, kada je Nešić to dogovorio sa Dodikom, prešao u koaliciju sa SNSD-om, oni su napravili većinu i ovo što se uradilo nije zakonito”,  tvrdi Sofović.

Napominje da je sjednica prekinuta kod usvajanja dnevnog reda.

“Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić počeo je da vrijeđa za govornicom i ja sam mu oduzeo riječ, opominjao ga, međutim nije prestao pa sam tražio da se udalji sa sjednice i u konačnici bio prinuđen iskoristiti pravo po Poslovniku da prekinem sjednicu. Nas 10 odbornika je napustilo sjednicu, međutim ostala je nova većina od 11 odbornika bez sekretara i oni su nastavili. Vidim da su izabrali novo rukovodstvo, međutim mi ćemo tražiti mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave i pretpostavljam da će se to staviti van snage”, ističe Sofović.

Tvrdi kako je u svemu najveći problem načelnik Mladen Đurević koji je opozvan prije šest mjeseci.

“Zakonski rok je bio mjesec dana, a istekao je 12. jula. Iako je Republička izborna komisija  morala reći svoje mišljenje da CIK donese odluku, oni punih šest mjeseci nikada nisu donijeli odluku i opozvani načelnik šest mjeseci vrši tu funkciju. To je nejvjerovatno. Mi ćemo insisitirati na provedbi zakona i donošenju odluka, a nisu isključeni ni mogući protesti pred CIK-om BIH koji mu nije oduzeo mandat”, podsjeća Sofović.

U obrazloženju nove skupštinske većine za smjenu Sofovića, između ostalog, navedeno je  da je svojim postupcima narušio dignitet SO-a, a za Nikolića da je napravio veće propuste i zloupotrijebio funkciju.

Novu većinu u višegradskom parlamentu čine SNSD, DNS, SPS, SDA i samostalni odbornik koji zastupa politiku Narodne partije Srpske Mladenko Tasić.

FENA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti