20.04.2024.
HomeNovostiCIK potvrdio rezultate Opštih izbora u BiH

CIK potvrdio rezultate Opštih izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je rezultate Opštih izbora u BiH, održanih 2. oktobra, za sve nivoe vlasti.

Prema potvrđenim rezultatima, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda su Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Predsjednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda su Ćamil Duraković i Davor Pranjić.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slijede ga SDS i PDP, dok je u Federaciji BiH najviše poslaničkih mjesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP.

Najviše mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske osvojio je SNSD, a slijede ga SDS i PDP.

SDA i HDZ osvojili su najviše mandata za Parlament Federacije BiH i kantonalne skupštine.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH na odluke koje se odnose na zahtjeve za ponovno brojanje.

CIK je saopštio da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine sve žalbe odbilo kao neosnovane ili je odbacilo, te su se stekli uslovi za potvrđivanje Opštih izbora.

Odluka o potvrđivanju rezultata donesena je jednoglasno.

Članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica Prutina, prvobitno je jedina glasala protiv utvrđivanja rezultata izbora.

“Ja lično imam određene dileme u smislu obrazloženja pojedinih odluka Suda BiH. Kao pravnik imam pravo na neka svoja tumačenja… Ali Apelacioni odjel je taj koji odlučuje o izjavljenim žalbama i kao legalista, dužna sam poštovati odluke Apelacionog odjela Suda BiH, pa ću isključivo iz tog razloga podržati odluku o potvrđivanju rezultata izbora”, rekla je Prutina Bjelica.

CIK je obavijestio sve kandidate koji su osvojili mandate  da mogu lično u sjedištu CIK-a potpisati izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da CIK dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstitutivnih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je rekao da od danas teku svi rokovi vezani za uspostavu vlasti, propisani ustavima na svim nivoima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti