18.07.2024.
HomeNovostiSelo Kamenica kod Zvornika opustošilo nevrijeme

Selo Kamenica kod Zvornika opustošilo nevrijeme

Povratnici u Donju Kamenicu ovih dana suočeni su s katastrofalnim gubicima. Nevrijeme koje je proteklih dana zahvatilo Bosnu i Hercegovinu dovelo je do oštećenja i presijecanja putne infrastrukture, štete na stambenim objektima i stopostotnih šteta na usjevima. Mještani ogorčeni, kažu da su zaboravljeni od svih.

Nevrijeme im je uništilo lokalne puteve te se saobraćaj kroz selo odvija otežano. Ogromne štete pričinjene su na usjevima, od kojih živi više od 90% mještana Donje Kamenice.

„Imam sedam duluma, od ječma koji sam trebao doći požnjeti, ni jedno zrno“, priča Senad Rizvić.

U obližnjem ugostiteljsko-turističkom kompleksu došlo je do pomora oko dvije tone ribe. Do pojedinih kuća je vrlo teško doći, jer su pristupni putevi sasvim uništeni. „Sami smo i zaboravljeni od svih”, kažu mještani Donje Kamenice u kojoj danas ima tek 50-ak domaćinstava.

„Ovdje dolaze samo pred izbore, ovakva je katastrofa bila 2014. i tada su dolazili na uviđaj terena, a nikome nisu dali ni feninga. Čekam tri dana da neko dođe, dođe mi ili da plačem ili sve ovo bacim i da blokiramo sve, više nemamo kome da se obratimo. Ostavljeni smo ovdje ili da plačemo ili da se iselimo“, ogorčen je Senad.

„Očekuje se pomoć nadležnih, prije svega lokalne uprave, kantonalnih, RS-a i državnih organa, ne bi trebalo ostaviti na cjedilu povratnike, jer ako mu je ovo sve, s čime će zimu dočekati“, pita Sejdalija Hrnjić.

Područnu osnovnu školu pohađa tek 20-ak učenika. Na povratku se radilo intenzivno, ali potrebna su, kažu, značajnija ulaganja u održiv povratak.

„U početku, kada je ovdje 2000. bio povratak, bilo je veliko interesovanje i nudila su se velika obećanja. Međutim, kako je situacija odmicala i politička situacija nalagala, mlađa populacija gubila je nadu i desio se veliki odliv stanovništva. Ovdje je sada ostala pretežno starija populacija i manji broj osnovaca. Ako se ovako nastavi, očekivati je da i ti osnovci po uzoru na starije odu s ovih prostora, tako da će to biti dolina staraca“, upozorava Sejdalija.

Obim i iznos nastale štete tek treba da se utvrdi. Prema procjenama, štete na pojedinim parcelama su stopostotne. Oči su uprte u nadležne, a mještani Kamenice nadaju se da ovaj put neće biti sasvim zaboravljeni.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti