20.07.2024.
HomeNovostiRudnici uglja Kreka ne primaju više uplate za ugalj, prevoznici najavljuju kupovinu...

Rudnici uglja Kreka ne primaju više uplate za ugalj, prevoznici najavljuju kupovinu u Stanarima

Prevoznici uglja u Tuzlanskom kantonu, osim što čekaju po nekoliko dana na utovar, sada više ne mogu ni uplatiti nove količine uglja. Ovo praktično znači da će ugalj dobiti samo oni koji su ga uplatili ranije, osim ako Rudnici uglja Kreka i Elektroprivreda BiH ne donesu drugačiju odluku.

Za prevoznike i građane ovo je dodatna neugodnost, ali i nesigurnost. Kako nam je kazao Nermin Kasumović, jedan od prevoznika, ovo značajno usporava distribuciju uglja do krajnjih korisnika, ali predstavlja i nesigurnost za ljude kojima je prevoz uglja osnovna djelatnost.

– Posljednja odluka Kreke i Elektroprivrede znači da niko više ne može kupiti nove količine uglja. Ja imam odranije uplaćenih još 65 tona uglja, za desetak kupaca, i to je otprilike do kraja ovog mjeseca, jer tom dinamikom se vrši utovar – 150 do 200 tona uglja dnevno u kamione. Ovo jeste malo više nego prethodnih dana, ali više nema sigurnosti ni garancije da ćemo moći kupiti novi ugalj. Ukoliko se ovo ne promijeni u narednih nekoliko dana, svi ćemo morati otići u Stanare po ugalj, rekao nam je Kasumović.

Redovi ispred Površinskog kopa Šikulje u Lukavcu, jedinog rudnika u kojem se vrši utovar uglja za stanovništvo, svakodnevni su, te u jednom danu i po nekoliko desetina kamiona čeka na utovar. Samo u subotu su pred rudnikom bila 94 kamiona i čekalo se cijeli dan.

Da li će EPBiH i RU Kreka poništiti ovu odluku, pokušali smo saznati od generalnog direktora Admira Andelije, koji nas je uputio na upravu RU Kreka, čiji prokurista Adil Bašić nije mogao dati objašnjenje bez odobrenja uprave Koncerna EPBiH. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Razlog zbog kojeg je ukinuto uplaćivanje novih količina uglja je nepoznat, ali je odluka donesena nakon sastanka dviju uprava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti