17.07.2024.
HomeNovostiPotvrđena optužnica protiv doktorice UKC-a zbog nesavjesnog liječenja

Potvrđena optužnica protiv doktorice UKC-a zbog nesavjesnog liječenja

Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Melihe Zahirović Suljić, osumnjičene da je kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla počinila krivično djelo nesavjesno liječenje.

Optužnica se odnosi na događaje koji se vezuju za nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje maloljetnice M.Dž. iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba  hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja, te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti, navedeno je u optužnici.

“Dakle, kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći), je primijenila očito neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja uslijed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice”, naveli su iz Tužilaštva.

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužilaca i istražitelja Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Između ostalih prikupljenih dokaza, urađena su i relevantna medicinska vještačenja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti