17.06.2024.
HomeNovostiRadnici iz karantina u Studentskom domu u Tuzli žele kući: Tražili pravnu...

Radnici iz karantina u Studentskom domu u Tuzli žele kući: Tražili pravnu pomoć Mirnesa Ajanovića

Grupa od 101 radnika iz opština i gradova Tuzlanskog kantona koja je krenula na rad u Belgiju, vraćena je sa Njemačke granice bez obzira na 14-todnevnu izolaciju koju su prošli. Ovi radnici nisu mogli ući u Njemačku jer je ova zemlja u međuvremenu izmjenila propise, te su vraćeni prema BiH gdje im je na Graničnom prelazu Orašje uručeno Rješenje o kolektivnoj izolaciji u trajanju od 28 dana.

Radnici u smješteni u Studentski dom Tuzla a ne na kućnu samoizolaciju, iako nisu građani na privremenom radu u inostranstvu ili turisti koji su se vratili. Opravdano negodujući, otpočeli su i štrajk glađu.

Danas se u Tuzli počela odvijati prava drama, obzirom da su članovi porodica „zatočenih“ radnika krenuli u masovno ukupljanje ispred Studentskog doma, a u pomoć su pozvali advokata Mirnesa Ajanovića da im pokuša obezbjediti pravnu pomoć. Naša ekipa bila je na licu mjesta i svjedočili smo ogromnom ogorčenju zatočenih građana i njihovih porodica, šiše portal Salines.ba.

Mirnes Ajanović je došao pred okupljenje građane, ali, kako je naglasio, ne kao advokat nego kao predsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Gradskog vijeća Tuzla, te je, nakon što je sa prisutnima dogovorio preporučenu distancu, odmah reagovao pozvavši načelnika Kantonalnog štaba Civilne zaštite Zorana Jovanovića, koji se takođe u vrlo kratkom vremenu našao na licu mjesta.

Na prijedlog Mirnesa Ajanovića, načelnik CZ TK Zoran Jovanović odmah je uputio prijedlog Federalnoj upravi CZ da se izmjene propisi koji regulišu izolaciju i samoizolaciju po hitnom postupku, te da se radnici koji su bili u tranzitnom putovanju tretiraju kao i vozači kamiona. To bi značilo da bi ovi radnici mogli biti usmjereni u kućnu izolaciju, a ne u prinudne masovne izolatorijume kakav je tuzlanski Studentski dom.

O prijedlogu Ajanovića i Jovanovića Federalna uprava CZ trebala bi donijeti konačnu odluku već danas, te možemo očekivati da će „zatočenici“ odmah moći sa svojim porodicama otići svojim kućama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti