Radnici iz karantina u Studentskom domu u Tuzli žele kući: Tražili pravnu pomoć Mirnesa Ajanovića

0

Grupa od 101 radnika iz opština i gradova Tuzlanskog kantona koja je krenula na rad u Belgiju, vraćena je sa Njemačke granice bez obzira na 14-todnevnu izolaciju koju su prošli. Ovi radnici nisu mogli ući u Njemačku jer je ova zemlja u međuvremenu izmjenila propise, te su vraćeni prema BiH gdje im je na Graničnom prelazu Orašje uručeno Rješenje o kolektivnoj izolaciji u trajanju od 28 dana.

Radnici u smješteni u Studentski dom Tuzla a ne na kućnu samoizolaciju, iako nisu građani na privremenom radu u inostranstvu ili turisti koji su se vratili. Opravdano negodujući, otpočeli su i štrajk glađu.

Danas se u Tuzli počela odvijati prava drama, obzirom da su članovi porodica „zatočenih“ radnika krenuli u masovno ukupljanje ispred Studentskog doma, a u pomoć su pozvali advokata Mirnesa Ajanovića da im pokuša obezbjediti pravnu pomoć. Naša ekipa bila je na licu mjesta i svjedočili smo ogromnom ogorčenju zatočenih građana i njihovih porodica, šiše portal Salines.ba.

Mirnes Ajanović je došao pred okupljenje građane, ali, kako je naglasio, ne kao advokat nego kao predsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Gradskog vijeća Tuzla, te je, nakon što je sa prisutnima dogovorio preporučenu distancu, odmah reagovao pozvavši načelnika Kantonalnog štaba Civilne zaštite Zorana Jovanovića, koji se takođe u vrlo kratkom vremenu našao na licu mjesta.

Na prijedlog Mirnesa Ajanovića, načelnik CZ TK Zoran Jovanović odmah je uputio prijedlog Federalnoj upravi CZ da se izmjene propisi koji regulišu izolaciju i samoizolaciju po hitnom postupku, te da se radnici koji su bili u tranzitnom putovanju tretiraju kao i vozači kamiona. To bi značilo da bi ovi radnici mogli biti usmjereni u kućnu izolaciju, a ne u prinudne masovne izolatorijume kakav je tuzlanski Studentski dom.

O prijedlogu Ajanovića i Jovanovića Federalna uprava CZ trebala bi donijeti konačnu odluku već danas, te možemo očekivati da će „zatočenici“ odmah moći sa svojim porodicama otići svojim kućama.