14.04.2024.
HomeNovostiZna li Solak šta o pravu: Odlukama civilne zaštite krši se sloboda...

Zna li Solak šta o pravu: Odlukama civilne zaštite krši se sloboda kretanja – smatra Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH donio je odluku na današnjoj plenarnoj sjednici, kojem se naredba Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, proglašava kršenjem prava na slobodu kretanja.

– Naloženo je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom štabu Civilne zaštite da, u roku od pet dana od dana prijema ove odluke, usklade Naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine sa standardima iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju. Dalje je naloženo Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u narednom roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke – saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Prema mišljanju članova Ustavnog suda suda BiH, mjerama koje su apelanti osporili, nije ispunjen zahtjev “proporcionalnosti”, odnosno nije ničim dokazano da su osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina podložnije zarazi, ili da lakše prenose zarazu drugim ljudima.

– Dalje, nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to „neophodno“ u smislu člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, odnosno da se ublaže ili ukinu čim situacija to dozvoli – saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ova institucija je odbacila dio apelacije kojom se traži stavljanje van snage odluke Štaba civilne zaštite FBiH od 27. marta, a kojom se produžava važenje prvobitne odluke o zabrani kretanja.

Vrijedi napomenuti da je, kako nam je rekao registrar Suda Zvonko Mijan, jedan sudija izdvojio mišljenje.

Ova odluka će biti objavljena u Službenim novinama BiH

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti