Deveti dan kako nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u TK-u

0

Iako je danas deveti dan kako nema novih zaraženih u Tuzlanskom kantonu, nadležne institucije kažu da još nije vrijeme za ublažavanje mjera.

“Sve što se bude olakšavalo, odnosno popuštalo, morat će ići postepeno da ne bismo došli u situaciju da se ovdje na području Tuzlanskog kantona ili Federacije ili države u cjelini desi i ponovi Kina”, upozorava ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić (DF).

Krizni štab Tuzlanskog kantona je i prije pojave prvog pozitivnog testa na koronavirus poduzeo niz mjera i koraka za poboljšanje higijensko-epidemiološke situacije, a rezultat toga je uspješno suzbijanje širenja zaraze. Da bi se zadržao negativan trend, potrebno je strpljenje.

“Ovim putem vas molim da još jednom prenesete apel da budemo strpljivi – bez obzira na sunčano vrijeme, bez obzira na prvomajske praznike – da zaista stvorimo sve pretpostavke i da dođemo u situaciju da budu donesene odluke koje će nam dati veću slobodu kretanja”, kazala je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK-a

Uspješnoj borbi doprinose građani koji se pridržavaju naredbi, ali i nadležni koji su promijenili način testiranja. Tako je u proteklih nekoliko dana izvršeno nasumično testiranje kasirki iz tržnih centara te osoba iz staračkih domova. Prema riječima stručnjaka, ovakav način borbe protiv pandemije je primjer dobre prakse.

“Struka kaže da na jesen ponovo imamo aktiviranje koronavirusa i ostaje nam jedan nauk kako i na koji način trebamo se ponašati ukoliko ponovo dođe do ove situacije”, ističe ministrica Čolić.

U cilju još masovnijeg testiranja građana, prijedlog nadležnih je i da se uspostavi komercijalizacija testova. To znači da bi se svi građani koji žele mogli testirati na koronavirus, ali bi test morali platiti.