22.07.2024.
HomeNovostiProtivzakonito sjedeći na dvije stolice - i vijećnice i pomoćnice ministra u...

Protivzakonito sjedeći na dvije stolice – i vijećnice i pomoćnice ministra u Vladi TK SBB-ovka prima i plaću i paušal

Godinu otkako je kao državna službenica primljena na mjesto pomoćnice u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Amela Mehmedović i dalje je vijećnica SBB-a u Gradskom vijeću Živinice. Ovu činjenicu su i Tužilaštvo TK-a i Kantonalni upravni inspektor okarakterisali kao prekršaj, odnosno kao kršenje Zakona o državnoj službi, prema kojem državni službenik ne smije obavljati dodatnu dužnost, u što se ubraja i rad na poziciji vijećnika.

NA DVIJE STOLICE

Na poziciji vijećnice u periodu od najmanje 12 mjeseci otkako je zaposlena u kantonalnom Ministarstvu, Mehmedović je redovno primala paušal od oko 1.000 KM uz moguće i druge dodatke, što ukupno iznosi najmanje 12 hiljada KM.

Da je odstupila sa pozicije vijećnice, njeno mjesto bi preuzeo stranački kolega Jasmin Rahimić, nekadašnji poslanik u Skupštini TK-a. On je i pokrenuo brojne prijave protiv Mehmedović s ciljem, kako kaže, zaštite zakonitosti, u čemu su, prema njegovim riječima, omanuli i Centralna izborna komisija BiH i Tužilaštvo i Vlada TK-a i druge nadležne institucije.

– Istina je da bih ja odstupanjem vijećnice Mehmedović došao na njeno mjesto, ali to nije moj motiv, jer ja već imam dobar posao. U pitanju je poštovanje zakona, a ona se, kao i svi drugi, prilikom preuzimanja pozicije vijećnice, ali i kao državni službenik, zaklela da će poštovati aktuelne zakone, a očito radi nezakonito, kazao na je Rahimić.

Mjesecima su u Ministarstvu odbijali i odgovoriti na prijave Rahimića, dok je Tužilaštvo, kojem je uputio i krivičnu prijavu protiv stranačke kolegice, kazalo da se samo radi o prekršaju. Postoji i tumačenje Ministarstva pravosuđa TK-a u kojem je nedvojbeno navedeno da je “Ministarstvo mišljenja da državni službenici ne mogu istovremeno biti i vijećnici”.

DISCIPLINSKI POSTUPAK

Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK-a je nedavno i od kantonalne inspekcije zatražilo da provjeri zakonitost u slučaju zapošljavanja Mehmedović, ali je inspekcija to odbila, navodeći da je nezakonitost i više nego očita, te da za dokazivanje nezakonitosti ne treba nalaz inspekcije, nego da je potrebno da Ministarstvo postupi po odredbama Zakona o državnoj službi.

Od ministrice kulture, sporta i mladih Ivane Mijatović nismo uspjeli dobiti odgovor da li je riješeno pitanje državne službenice i vijećnice Mehmedović. Saznali smo da je protiv Mehmedović pokrenut disciplinski postupak zbog kršenja Zakona o državnoj službi, ali i to da niko od nadležnih iz Ministarstva ili Vlade TK-a, koji su proveli konkursnu proceduru i dozvolili očito kršenje zakona, neće biti predmet nikakvih sankcija.

Piše: Miren Aljić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti