14.07.2024.
HomeNovostiŠamar Dodiku i njegovim poltronima u Skupštini RS: OHR ponovio da državnom...

Šamar Dodiku i njegovim poltronima u Skupštini RS: OHR ponovio da državnom imovinom raspolaže samo BiH, sve ostalo je ništavno

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) za Klix.ba je rečeno da državnom imovinom može raspolagati samo država BiH kao titular, u skladu sa zabranom raspolaganja državnom imovinom, te je svako raspolaganje imovinom u suprotnosti s tim zapravo ništavno.

Ovaj odgovor stiže nakon našeg pitanja u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen “Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku” i “Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku”.

To znači da je u bh. entitetu Republika Srpska izglasana legalizacija bespravne gradnje (do 2013. godine, eventualno do 2018. godine za socijalne kategorije) i pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište. No iz OHR-a podsjećaju na raniju odluku Ustavnog suda BiH i druge relevantne odluke.

“Ured visokog predstavnika podsjeća na odluku Ustavnog suda BiH od 7. februara 2020. (U-8/19), koja se odnosi na poljoprivredno zemljište, kao i na druge relevantne odluke vezane za državnu imovinu. U skladu sa zabranom raspolaganja državnom imovinom, državnom imovinom može raspolagati samo država BiH, kao titular, te je svako raspolaganje imovinom koje se provodi u suprotnosti sa ovom zabranom ništavno”, navodi se u odgovoru.

Podsjetimo i da je 12. aprila ove godine visoki predstavnik Christian Schmidt donio nalog o obustavljanju primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u.

Iz OHR-a nisu odgovorili na pitanje da li će visoki predstavnik reagovati kao i na pitanju Zakona o nepokretnoj imovini i da li entitet zapravo legalizuje ilegalnu gradnju na državnom zemljištu i državno poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko i tako žuri sprovesti svoje zamisli prije izmjena Zakon o državnoj imovini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti