21.06.2024.
HomeNovostiPoziv na proteste pred ruskom ambasadom i protjerivanje Kalabuhova

Poziv na proteste pred ruskom ambasadom i protjerivanje Kalabuhova

Poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, pozivao na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova personom non gratom, odnosno nepoželjnom osobom.

Također je pozvao na velike proteste pred ruskom ambasadom dok Kalabuhov ne napusti BiH.

“Obavezno je tražiti njegovo protjerivanje iz BiH, a najmanje prestati komunikaciju sa njim. Šta nam drugo preostaje da bi smo dokazali ozbiljnost u svojoj borbi za BiH. Ovo je ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata državnim udarom”, naveo je Mehmedović na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, Kalabuhov je u intervjuu za BHRT rekao da Rusija smatra da je Republika Srpska “pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa”, te da su “nadležnosti na državu prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice”.

“Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u Bosni i Hercegovini, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog ‘maskiranog pritiska’ međunarodnog faktora na političare u Bosni i Hercegovini. Ako oni sada žele da preispitaju to, ako žele da donesu neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske”, rekao je ruski ambasador u BiH za državnu televiziju.

 

Kalabuhov ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine. Kaže kako je to “stvar političara, stvar demokratskih odluka”, te ako “do realizacije te ideje dođe u dijalogu, onda će je Ruska Federacija podržati”.

Mehmedović je u svom postu na Facebooku naveo da “Kabuhov nije dao intervju za BHRT već otrkio scenarij razvoja događaja prema scenaristima iz Moskve”.

Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti