23.04.2024.
HomeNovostiNezapamćeno potonuće dionica Raiffeisen banke zbog saradnje sa Rusijom i mogućih američkih...

Nezapamćeno potonuće dionica Raiffeisen banke zbog saradnje sa Rusijom i mogućih američkih sankcija

Dionice Raiffeisen banke pale su u ponedjeljak za gotovo 7% zbog zabrinutosti da bi se austrijska banka mogla suočiti sa sankcijama SAD-a zbog poslovanja s Rusijom.

Reuters je nedavno izvijestio da su američki dužnosnici za sankcije trebali upozoriti banke u Austriji da ispitaju svoju izloženost Rusiji i “poduzmu mjere ublažavanja” kako bi osigurali da ne padnu u sukob sa zapadnim sankcijama Moskvi.

Kao odgovor na novinski članak, kompanija je u ponedjeljak izjavila: “Medijski izvještaji koja impliciraju da je Ministarstvo financija SAD-a iznijelo navode o kršenju sankcija ili izbjegavanju sankcija protiv RBI-a također su lažna.”

U saopćenju se dodaje: “Ministarstvo financija SAD-a jasno je dalo do znanja u općoj izjavi da financijske institucije koje krše ili zaobilaze sankcije Rusiji mogu biti isključene iz američkog financijskog sistema.”

Unatoč navođenju smanjenja poslovanja u Rusiji u svojim rezultatima za 2023. i izjavi da nastavlja istraživati “prodaju ili izdvajanje”, njegov obim kredita u zemlji na kraju godine iznosio je 6 milijardi eura (6,5 milijardi dolara). To je najveći zapadni zajmodavac koji još uvijek posluje u Rusiji, a stavljen je na crnu listu ukrajinskih “sponzora rata”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti