23.04.2024.
HomeNovostiKAKO JE ŠEFICA EU TUŽITELJA RASTURILA PLENKOVIĆA: "Premijer Hrvatske voli biti bahat...

KAKO JE ŠEFICA EU TUŽITELJA RASTURILA PLENKOVIĆA: “Premijer Hrvatske voli biti bahat prema moćnim ženama”

Kövesi iz Plenkovićeve rečenice je Laura Codruta Kövesi, šefica Europskih tužitelja, koja je jučer javno poručila Plenkoviću kako se takvih izjava političara nagledala, kao i da se “radi o školskom primjeru političara koji pred građanima stvaraju dimnu zavjesu”.

“Imam slobodu govora, što je temeljno pravo. I nastavit ću reagirati kad god smatram da se netko pokušava uplitati u naše djelovanje i narušiti našu neovisnost. Činila sam to u prošlosti, činim to sada i nastavit ću ubuduće. Ma tko ovo pokušao učiniti, uvijek ću reagirati, baš kao i EPPO”, rekla je Kövesi jučer u razgovoru za N1 Televiziju.

Nitko nije tako razvalio Plenkovića nakon njegovih bahatih izjava prema moćnim ženama, kojih nije nedostajalo u dva mandata njegove vlasti.

Podsjetimo samo kako je Plenković do sada rješavao vlastite probleme i probleme svojih ministara pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, kada se sličnim ili gorim riječima znao obrušiti na bivše čelnice tog tijela Daliju Orešković i Natašu Novaković. Problem je na kraju riješen tako što ove žene danas ne vode ta tijela, a Povjerenstvu su oduzete ionako male ovlasti.

Plenković pozivao glavnu državnu odvjetnicu da njemu objasni zašto je uhitila ministra Horvata

Sličan rječnik Plenković je imao i prema trećoj ženi, Zlati Hrvoj Šipek, kada je DORH uhitio njegovog ministra Darka Horvata. Sjećate se kako je Plenković s visoka komentirao da Hrvoj Šipek i njeno Državno odvjetništvo moraju baš njemu objasniti što je to bilo “tako važno da se žurno hapsi ministra”?

“Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet o kojem se radi”, govorio je Plenković pozivajući Hrvoj Šipek da stane ispred kamera i objasni zašto mu je uhitila ministra. I taj problem Plenković je riješio. Na čelu DORH-a dolazi “njihov dečko” Ivan Turudić, koji se slaže s Plenkovićem da ured europskih tužitelja Hrvatskoj nije ni potreban.

No, EPPO nije ni Povjerenstvo, a niti DORH, niti je Kövesi u istoj situaciji kao i žene na čelu hrvatskih institucija. Za osnivanje ureda europskih istražitelja u studenom 2017. godine glasali su HDZ-ovi europarlamentarci smatrajući da se osnivanjem ovog ureda bolje štite financijski interesi EU i novac poreznih obveznika.

Namjerio se na Kövesi, a njena karijera je impresivna

EPPO istražuje subvencijske prevare, pranje novca, različite zlouporabe i prekogranične kružne prevare. Prije nego što je započeo s radom, istrage takvih kaznenih djela mogla su provoditi isključivo nacionalna tijela, čije ovlasti prestaju na nacionalnim granicama.

Na čelu EPPO-a od 2019. godine postavljena je Laura Codruta Kövesi. Njena biografija je impresivna. Dok je bila na čelu rumunjskog Ureda za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018., političari u Rumunjskoj su strahovali od nje. Istražila je nekoliko tisuća članova koruptivne mreže Rumunjske, od političara, sudaca i poduzetnika do novinara.

Njena neumoljiva borba je rezultirala osudom nekoliko desetaka gradonačelnika i lokalnih moćnika, nekoliko ministara, više od deset parlamentarnih zastupnika, a kruna svega bila je osuda bivšeg premijera Rumunjske Adriana Nastasea i gradonačelnika glavnog grada Sorina Oprescua.

EPPO itekako opravdao postojanje

No, vratimo se na ured EPPO-a. Vijeće je 2020. godine imenovalo 22 europska tužitelja, po jednog za svaku državu članicu Unije, a Ured europskog javnog tužitelja otvoren je u Hrvatskoj 1. lipnja 2021. godine. Na čelu hrvatskog ureda nalazi se Tamara Laptoš. U svome kratkom postojanju EPPO je postigao značajan uspjeh te je poštedio europske porezne obveznike golemih financijskih gubitaka.

U Hrvatskoj su se posebno iskazali počevši od slučaja bivše ministrice Gabrijele Žalac. Radi se o aferi Softver, u sklopu koje je bivša HDZ-ova ministrica uhićena zbog izrade softvera teškog oko 16.24 milijuna kuna, a koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos. Među optuženicima je i bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Niko nije tako razvalio Plenkovića kao šefica EPPO-a

Voditeljica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Magdalena Dovečer uhićena je prošle godine u rujnu. Dovečer je uhićena po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja zbog sumnje na to da je milijun kuna vrijedan natječaj namještala tvrtki svog rođaka.

Po nalogu EPPO-a uhićen je i nekadašnji HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Sumnjiči ga se da je nelegalno izvlačio EU novac kroz poticaje za svoju vinariju. Uhićivani su i lokalni moćnici, kao i zaboravljeni bivši ministar gospodarstva i bivši šef Croatia osiguranja Hrvoje Vojković.

Kada je EPPO pokucao na vrata ministrice Nine Obuljen Koržinek, Plenković se “sjetio” javno se upitati o nadležnosti tog ureda te inzistirati na tome da se taj predmet preda nacionalnom tužiteljstvu.

Ako Plenković bude i dalje inzistirao na tome, Ured europskog javnog tužitelja može prijaviti Hrvatsku zbog nepoštivanja vladavine prava, a krajnja posljedica mogu biti sankcije. Takve sankcije već su viđene u slučaju Mađarske, kojima su uskraćena određena sredstava iz EU fondova.

No, Plenkovića to ne zabrinjava previše te je u posljednja tri tjedna u više javnih izjava prozivao Ured europskih istražitelja te njenu čelnicu Kövesi.

“U demokratskim državama imamo trodiobu vlasti. Sagledam li sve što se dogodilo u vezi s ovim predmetom, vidim tu dimnu zavjesu, ali sigurna sam da građani vide pravo stanje stvari. Žele znati je li počinjena prevara, a ne da se pred njima podiže dimna zavjesa”, rekla je Kövesi u jučerašnjem intervjuu govoreći o hrvatskom premijeru.

HDZ-u je, kao i uvijek, kriva oporba

HDZ je jučer pred novinare gurnuo saborskog zastupnika HDZ-a Nikolu Mažara, koji je komentirao izjavu Kövesi kako njegov šef stranke pokušava zastrašiti europske tužitelje.

“Da je bilo do Možemo, Hrvatska ne bi dobila ni centa iz EU za obnovu. Dok je vlada osigurala 2.5 milijardi eura, od toga 1.3 milijarde iz Fonda solidarnosti, Možemo je tražio donatorske večere. Nastavili su i dalje pa su tvrdili da RH neće iskoristiti sredstva i da će ih vratiti. Danas, zahvaljujući upravo tim EU sredstvima, u Zagrebu se obnavlja preko stotinu škola, bolnica, crkvi, prometnica…”, rekao je Mažar na konferenciji za novinare zaključivši da europski tužitelji trebaju poslušati Plenkovića te se više ne baviti Ministarstvom kulture.

Ukratko, od argumenata nismo čuli ništa. No, na to smo se već, od HDZ-a, i navikli. Plenković je danas nastavio u istom tonu tvrdeći da je afere njegove ministrice u domeni USKOK-a.

“Da je bilo do Možemo i SDP-a, ne bi se obnovio jedan prozor na školi u Zagrebu” rekao je Plenković na konferenciji za novinare, bahato odgovarajući na pitanje novinarke o izjavi glavne europske tužiteljice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti