20.07.2024.
HomeSvijetNakon Hersona, Rusi će se povući i iz Nove Kahovke

Nakon Hersona, Rusi će se povući i iz Nove Kahovke

Ruski okupatori najavili su da se planiraju povući iz grada Nove Kahovke gdje se nalazi ključna brana na rijeci Dnjipru, pošto su ove sedmice napustili Herson.

Pavel Filipčuk, prvi čovjek proruske okupacijske vlade, rekao je da će se uprava grada i stanovnici povući na sigurnu lokaciju, javlja novinska agencija TASS.

Stanovnici u području 15 kilometara oko grada trebaju se pripremiti za odlazak, rekao je. Rekao je da vlada zabrinutost za branu koja bi mogla biti oštećena projektilima što bi izazvalo poplave. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da bi mogle izazvati potapanje.

Filipčuk je rekao da su ukrajinske snage označile gradsku upravu “prvom metom terorističkog napada”.

Stanovnici se trebaju pripremiti za odlazak u južnu rusku regiju Krasnodar, gdje će biti smješteni u grijane stanove, primati redovite obroke i financijsku pomoć od 100.000 rubalja, rekao je.

Ukrajina navodi da je to formula kojom ruska strana nastoji pridobiti ljude na odlazak. Postoje izvješća da ukrajinske snage napreduju prema općinama blizu hidroelektrane, koja je u južnoj regiji Hersonu.

Rusija je okupirala Herson ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu krajem februara. U septembru je Kremlj anektirao Herson, kao i regije Zaporižja, Luhansk i Donjeck, kršeći međunarodno pravo. Pod pritiskom ukrajinske protuofenzive, Moskva je u srijedu navečer objavila da povlači svoje vojnike iz Hersona, što je najveći poraz ruske vojske.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti