19.04.2024.
HomeNovostiNekretnine zbog inflacije sve skuplje

Nekretnine zbog inflacije sve skuplje

S obzirom na to da je danas luksuz kupiti osnovne životne namirnice, zamislite tek koliki je luksuz kupiti nekretninu. Oni koji nisu riješili stambeno pitanje su u velikim mukama, hoće li i kada doći do pada cijena ili će one samo i dalje rasti? Pitanje je kada i kako kupiti stan, a preživjeti?

Cijene kvadrata kao da rastu preko noći, a krajnje granice, čini se, da nema. Tako u glavnom gradu Sarajevu na udarnim lokacijama kvadrat košta i više od pet hiljada maraka, a cijene rapidno rastu i u drugim gradovima.

„Prije šest mjeseci cijene u novogradnji su bile oko 3.000 KM. Danas je to već 3.500 do 4.500. I cijene u starogradnji su u porastu. Imamo slučaj gdje je cijena porasla za 40.000 u odnosu na prije šest mjeseci“, ističe agent za nekretnine Emir Aščić.

Mnogo je faktora koji utječu na finalnu cijenu nekretnine. A inflacija je te faktore posebno naglasila. Poskupljenje građevinskog materijala je samo jedan od razloga kada je u pitanju novogradnja.

„Utječe, prvenstveno, cijena zemljišta na kojem se gradi objekt, zatim cijena radne snage, cijena materijala, ali i stanje na tržištu kad je u pitanju ponuda i potražnja“, objašnjava Nerma Halilagić Kalajlić, glasnogovornica građevinske firme iz Tuzle.

Građani kažu da mogu shvatiti porast cijena kada je u pitanju novogradnja, ali smatraju da je porast cijena stanova u starim zgradama neopravdan. Nisu iznenađeni, ali jesu zabrinuti. Oni koji su riješili stambeno pitanje skinuli su veliki teret s leđa, no brinu se za svoje potomke.

„Kćerka mi je upravo kupila stan, jesu poskupjeli baš, ali eto, tako nam je sve…“
„Kako bi se to moglo objasniti, to je više nemoguće, pogotovo za omladinu koja želi da se osamostali, da nastavi život, to je preskupo!“
„Siromaštvo veliko. Neće imat narod gdje živjeti. Imam komšiju koji nema šanse ni da napravi kuću, a kamoli da kupi stan.“
„U nepovoljnoj su situaciji oni koji žele kupiti stan, jer cijene rastu, a mišljenja sam da je to neopravdano. Novogradnju bih mogao i razumjeti u kontekstu poskupljenja materijala. Međutim, kada je riječ o staroj gradnji, mislim da je potpuno neopravdano.“

Vlasnici stanova u starogradnji koriste novonastalu situaciju, smatraju analitičari. Potražnja je, uprkos cijenama, velika jer građani se vode činjenicom da iz dana u dan može biti samo skuplje. Postoje načini putem kojih bi se situacija mogla stabilizovati, ali za to je potrebna reakcija nadležnih, a ona i ovaj put izostaje.

„To je balon koji neće da pukne u dogledno vrijeme, možda će ga recesija naredne godine ili pad ekonomske aktivnosti malo usporiti, ali neće dovesti do pucanja. U konačnici, taj balon jedino može da ugrozi oporezivanje nekretnina, što se neće desiti u dogledno vrijeme jer nema političke volje za tim“, ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

A sve dok nema volje neće biti ni mladih koji će htjeti ostati ovdje jer uz sve druge probleme, nameće se i problem rješavanja stambenog pitanja. U Bosni i Hercegovini je i život, čini se, postao luksuz.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti