01.03.2024.
HomeSvijetLudilo rata: Nagli rast potražnje za naoružanjem u svijetu

Ludilo rata: Nagli rast potražnje za naoružanjem u svijetu

Potražnja u oblasti odbrambene industrije približila se rekordnom nivou nakon što je porasla za više od deset posto, za svega dvije godine, zbog sve većih geopolitičkih tenzija, uključujući ruski rat protiv Ukrajine.

Analiza, koju je proveo britanski Financial Times, pokazala je da su pošiljke 15 najvećih svjetskih kompanija vojne industrije, na kraju 2022. godine, bile vrijedne 777,6 milijardi dolara, a dvije godine ranije 701,2 milijarde dolara, prenosi Beta.

Trend je nastavljen i u 2023. godini, budući da su poslije prvih šest mjeseci pošiljke od tih 15 kompanija bile vrijedne 764 milijarde dolara, što ukazuje na dalje povećanje obima njihovog posla jer su vlade nastavile da naručuju oružje i vojnu opremu.

Visoki vojni rashodi u Evropi

Prema podacima Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), ukupna globalna vojna potrošnja porasla je za 3,7 posto u 2022. godini, na novi maksimum od ukupno 2.240 milijardi dolara.

U 2022. je zabilježen najoštriji godišnji rast vojnih rashoda u Evropi, u najmanje 30 prethodnih godina, pošto su vlade poslale nove zahtjeve za municiju i tenkove kako bi popunile državne zalihe iscrpljene donacijama Ukrajini, za njenu odbranu od ruske invazije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti