01.03.2024.
HomeNovostiMedijski mrak: Karamehmedović traži novac - ne garantira i ubiranje pretplate u...

Medijski mrak: Karamehmedović traži novac – ne garantira i ubiranje pretplate u RS-u

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i član Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Anel Nurković održali su konferenciju tokom koje su aktuelizirali problem poslovanja ovog državnog emitera. Upućen je apel domaćim vlastima, međunarodnoj zajednici i visokom predstavniku za uspostavu finansijski samoodrživog Javnog RTV servisa, koji je jedan od preduvjeta za ulazak BiH u EU. Međutim, osim apela i optužbi, nisu se čule riječi samokritike menadžmenta i odgovornosti Belmina Karamehmedovića zašto je državni emiter došao u ovakvu situaciju.

Rok do ovog petka, dogovora nema, u najavi medijski mrak. Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović odbio je potpisati produženje Ugovora o prikupljanju RTV takse sa Elektroprivredom BiH, a prema do sada važećim odredbama. Potpis ostao prazan, uprkos onom od prije dva mjeseca, kada je zajedno sa generalnim direktorom Federalne televizije, potpisao pismo namjere o nastavku ugovorene saradnje.

Ovih dana, promjena mišljenja i pravdanje postojećeg stanja.

„Pokušavali smo radi mira u kuću da nađemo neka rješenja, trpjeli dugovanja, trpjeli taj maćehinski odnos prema BHRT-u. Nažalost, to nije donijelo rezultat, dovelo nas je sada u situaciju da ukoliko bi BHRT potpisao aneks za nastavak ugovora pod istim uslovima, kako je bilo do sada, to nas direktno vodi u kolaps“, kazao je Karamehmedović.

Od kolapsa bi se, kaže, spasili promjenom aneksa ugovora. Pa predlažu da novac prikupljen od RTV takse liježe isključivo na račun ove firme. Oni bi, tvrde, ispoštovali zakonske odredbe, a iza zahtjeva za novim ugovorom stoji i Upravni odbor ove televizije.

„Ja više ne mogu potpisati isti takav ugovor jer svjesno učestvujem u kriminalu i kršenju zakona, člana 23 Zakona o RTV sistemu BiH. I Upravni odbor BHRT-a daje punu podršku menadžmentu da se novi aneks ugovora sklopi na drugačijim osnovama. Umjesto da novac liježe na račun RTVFBIH, da novac dolazi na račun BHRT-a, koji bi nakon toga u zakonskim omjerima rasporedio tu taksu onako kako predviđa član 23 Zakona o javnom RTV sistemu“, pojašnjava Karamehmedović.

Zakon, prema kojem sav novac od takse treba da se dijeli 50 posto BHRT-u i po 25 posto entitetskim emiterima. I prema kojem i RTRS treba da ga uplaćuje – što godinama ne čini. Priznaju to i iz BHRT-a, pojašnjavajući da je riječ o desetinama miliona maraka. Uprkos tome, ne spominju garanciju da će se to promijeniti. Ali istovremeno najavljuju uplatu sredstava RTRS-u. Simptomatično, odgovor se može kriti u aktuelnom sazivu Upravnog odbora BHRT-a. Na listi imena, Rajko Radovanović – nekadašnji generalni direktor RTRS-a.

„To je tačno, ali ne vidim kakve to veze ima sa statusom BHRT-a. Čovjek je legalno izabran u legalnoj parlamentarnoj proceduri, na osnovu konkursa RAK-a, i BHRT sve ovo vrijeme ima potpuno legalan Upravni odbor od 4 člana, za razliku od RTVFBiH“, istakao je Karamehmedović.

Stoga, pozivaju nadležne organe da provjere sve radnje vođene u BHRT-u i RTVFBiH. U sjeni – ostali radnici.

„60 posto radnika BHRT-a ima primanja koja su manja od 800 maraka. Ako uzmemo u obzir da je potrošačka korpa 3.000 maraka, onda možete shvatiti u kakvom su stanju naši novčanici i kako mi izdržavamo svoje porodice“, naveo je Anel Nurković, predsjednik Sindikata radnika BHRT-a.

Dosadašnji ugovor sa Elektroprivredom BiH sačuvao je radna mjesta na oba emitera, a nepotpisivanje produženja na kocku stavlja 1300 radnih mjesta, naših kolega koji rade svakodnevno, pravovremeno i objektivno. Podsjećamo da ja RTV Federacije još prije tri mjeseca potpisala aneks na postojeći, i od svih strana ranije usaglašeni, tekst ugovora.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti