14.07.2024.
HomeNovostiKrivotvoreni glasački listići – postoji li u BiH paralelna štamparija?

Krivotvoreni glasački listići – postoji li u BiH paralelna štamparija?

I dalje pljušte optužbe za izbornu krađu, ali i brojne zloporabe u izbornom procesu. SIP je danas podnio i prijavu državnom tužiteljstvu, prvu za krivotvorenje glasačkih listića. Hoće li iko odgovarati, te kada će biti objavljeni konačni rezultati za predsjednika RS?

Bijeli papir bez vodenog žiga. Na desetine takvih pronađeno je na biračkim mjestima, tvrde opozicione stranke u RS-a. U CIK-u podvlače za sada je riječ o 36 krivotvorenih glasačkih listića, na dva biračka mjesta u Bratuncu, i jednom biračkom mjestu u Šekovićima. O svemu su obavijestili Tužilaštvo, navode u saopćenju

“Osim podnošenja prijave Tužilaštvu BiH, Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa članom 6.8 stav (2) Izbornog zakona BiH preduzela potrebne mjere da se sačuvaju tragovi navodno učinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi”, kazali su iz CIK-a.

Takođe, prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, do sada je izvršeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske za 33 općine/grada u Republici Srpskoj, odnosno obrađeno je 1621 biračko mjesto, navodi se u saopćenju.

Navodi posmatrača prilično su ozbiljni. Oni kažu da u BiH postoje paralelna štamparija. Da su glasački listići bez dva vodena žiga i da je na svakom zaokruženo ime Milorada Dodika.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Šekovići Miloš Jevtić ove navode odbacuje.Demantuje i navedenih 36 listića Cjelokupan proces pratili su posmatrači CIK-a BiH, izborni materijal osiguravala je policija.

“Mi smo sav materijal uredno zaprimili i uredno ga proslijedili CIK-u Prilikom primopredaje lica koja su bila sa strane CIK-a nisu imali nikakve primjedbe na taj materijal”, kazao je Jevtić.

U SDS-u i PDP-u s druge strane nema dvojbi, ovo je samo još jedan pokazatelj šta se radilo na dan izbora. U SNSD-u odgovaraju riječ je o jeftinoj i sramnoj podvali.

U Tužilaštvu BiH ranije su potvrdili da svakodnevno stižu prijave građana, političkih stranaka i prijave CIK-a, ali da će odgovoriti na samo one za koje imaju nadležnost U ovom slučaju riječ je o sumnji na ozbiljno krivično djelo.

“Tužilaštvo je nadležno za izbore na nivou BiH, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH. Eventualno može postojati proširenje nadležnosti, ali osnovna izvorna nadležnost je nadležnost na nivou BiH.Proces izbora za predsjednika RS,  to je u okviru nadležnosti Republičkog i okružnih javnih tužilaštava u RS, a Tužilaštvo BiH će u slučaju potrebe, pružiti svaki vid asistencije i pomoći u skladu sa zakonom”, kazali su iz Tužilaštva.

Na izbore se svom obraćanju danas osvrnuo i visoki predstavnik Christian Schmidt. Kazao je kako je zabrinut zbog zbivanja u kojima neki nisu bili u stanju privhvatiti rezultate. Na koga se to odnosi, nije precizirao.

“U zdravim demokratijama rezultate potvrđuje nezavisna komisija, a ne političke stranke. Diskreciono pravo je CIK-a da istraži slučajeve ukoliko se pojave određene izborne nepravilnosti. Podstičem rad tužilaštva i sudija u nastojanju da pravdu privedu i da istraže slučajeve onih koji su uradili određene nepravilnosti”, istakao je Schmidt.

Rezultati izbora za predsjednika RS trebali biti utvrđeni „kada budu ponovno prebrojeni svi glasovi”, kazali su u CIK-u, a to bi se, kako neslužbeno doznajemo trebalo završiti do četvrtka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti