22.07.2024.
HomeNovostiZbog ratnih zločina počinjenih u Vlasenici: Predrag Bastah osuđen na 35 godina...

Zbog ratnih zločina počinjenih u Vlasenici: Predrag Bastah osuđen na 35 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Odbrane i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Predrag Bastah osuđen na 22 godine zatvora za zločine u Mračnom dolu, odnosno na jedinstvenu kaznu od 35 godina zatvora za zločine počinjene u Vlasenici.

Bastah je u prvostepenom postupku osuđen na 20 godina zatvora za ubistva 34 osobe počinjena 1992. na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice, potvrdio je za BIRN njegov branilac Milan Romanić.

Optužnica ga je teretila za ubistva 37 osoba, ali je Sudsko vijeće odbilo dio optužbe, koji se odnosio na tri osobe obuhvaćene ranijom pravosnažnom presudom, kojom mu je izrečena kazna od 22 godine zatvora za zločine u Vlasenici.

Vijeće je, izričući presudu za Mračni do, Bastahu objedinilo kazne u jedinstvenu, 35 godina zatvora, prenosi Fena.

Odbrana je ranije od Apelacionog vijeća zatražila ukidanje presude kojom je on osuđen na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Vlasenici, dok je Tužilaštvo predložilo da prvostepena presuda bude potvrđena.

– Mi idemo sa apelacijom na Ustavni sud. To je sljedeći korak, najavio je njegov branilac Milan Romanić, koji je i ranije tokom postupka navodio da su njegovom branjeniku povrijeđena prava.

Na pravosnažnu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti