27.05.2024.
HomeNovostiKo je Milan Radoičić koji je rukovodio napadačima odgovornim za ubistvo kosovskog...

Ko je Milan Radoičić koji je rukovodio napadačima odgovornim za ubistvo kosovskog policajca?

Potpredsjednik Srpske liste, političke stranke srpske zajednice na Kosovu Milan Radoičić, za kojeg se vjeruje da je sudjelovao u ubistvu kosovskog policajca, već dugi niz godina veže se za brojne kriminalne afere na sjeveru Kosova.

Po navodima policije Kosova Radoičić je rukovodio naoružanom grupom Srba koja je prije dva dana usmrtila kosovskog policajca i još jednog ranila. U akciji koju su zatim provele specijalne jedinice kosovske policije poginula su četiri napadača, a više njih je uhapšeno. Po saznanjima portala Istraga.ba Radoičić je tokom akcije ranjen i trenutno se nalazi na liječenju u Srbiji.

Kosovske vlasti okarakterisale su događaj terorističkim napadom.

Zanimljivo je da vlasti u Beogradu nisu kazale ko je finansirao, opremio i naoružao grupu Srba koja je učestvovala u ubistvu policajaca, iako su srpske službe istovremeno bile u stanju da prisluškuju razgovore kosovskih policajaca, kako je to sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objelodanio.

Ubistvo Olivera Ivanovića

Radoičić je na mjesto potpredsjednika najveće partije kosovskih Srba imenovan nekoliko mjeseci nakon ubistva srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića 2018. godine.

Radoičića je kosovsko tužilaštvo 2019. godine osumnjičilo da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Ivanovića. Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić branio je Radoičića rekavši da on nije ubio Ivanovića i da nije učestvovao u organizaciji, logistici i podstrekivanju na ubistvo.

Vučić ga je opisao kao nekoga ko “čuva Srbiju na Kosovu” i “prvi stoji na braniku” Srba na sjeveru Kosova.

Ubrzo nakon što je 2018. preuzeo poziciju potpredsjednika Srpske liste 2018. godine morao je da pobjegne jer ga je policija tražila zbog sumnje da je umješan u ubistvo Ivanovića. Uprkos tome, Vučić je stao u njegovu odbranu.

Srbijanski list Krik pisao je da se Vučić s njim sastao u Beogradu i rekao javnosti da ga je srpska policija ispitala i da je siguran da Radoičić nije umješan u Ivanovićevo ubistvo. Predsjednik Srbije je insistirao da je Radoičić rodoljub koji brani položaj Srba na Kosovu, a slučaj protiv njega je označio kao politički motivisan.

Brojne kriminalne afere i američka crna lista

Pravosudnim organima u Srbiji Radoičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića, drugog biznismena sa sjevera Kosova, podignuta optužnica za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga.

Prije dvije godine američki Sekretarijat za finansije stavio je Radoičića na crnu listu, zajedno sa petnaestero drugih Srba sa sjevera Kosova. Među ostalim tu se našao i njegov kum Zvonko Veselinović.

“Veselinovićeva kriminalna grupa uključena je u podmićivanje velikih razmjera kosovskih i srpskih sigurnosnih zvaničnika koji su joj omogućavali ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije”, navodi se saopćenju ove američke službe.

Radoičićeve veze sežu ne samo do političkog vrha Srbije, već i dijela političkog miljea kosovskih Albanaca. On se 2017. godine na jahti u Budvi sastao sa kosovskim biznismenom i političarem Behgjetom Pacollijem o čemu je pisao srbijanski KRIK.

Tom prilikom s njima je sjedio tadašnji i aktuelni predsjednik Srpske liste Goran Rakić. Nakon tog susreta Pecoli je napustio dotadašnje političke partnera i pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja, postavši ministar vanjskih poslova Kosova. Tada su članovi Srpske liste dobili tri ministra u Vladi Kosova.

Tri mjeseca nakon što je postao premijer Haradinaj je govorio o tome koliki je utjecaj Radoičića među kosovskim Srbima.

“Razgovaram sa svima, sa Milanom Radoičićem. On je neki sa sjevera koji se pita za sve”, rekao je Haradinaj gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.

Otmice. šverc i pranje novca

Krik je pisao da u to vrijeme Radoičić nije bio ni na kakvoj političkoj poziciji ali je njegov utjecaj u podzemlju učinio da postane čovjek koji odlučuje.

“Radoičić je kum i desna ruka Zvonka Veselinovića, čovjeka koga izveštaji policije i sigurnosnih službi opisuju kao vođu kriminalne grupe na sjevera Kosova koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca. U nelegalnim poslovima, Veselinović je, kako piše u izveštaju BIA-e, sarađivao sa albanskim kriminalcima južno od Ibra, od kojih je najpoznatiji Ismet Osmani, sa nadimkom Curi, koji je sredinom ove godine uhapšen na Kosovu zbog reketiranja. Prema tom izveštaju, Radoičić je preuzimao drogu od Osmanija i prebacivao je u Srbiju”; navodi se u tekstu Krik-a.

On je bio optužen i za otmicu makedonskog biznismena, ali je oslobođen nakon što je žrtva tokom suđenja promijenila iskaz.

Klix

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti