18.05.2024.
HomeNovostiVijeće za implementaciju mira upozorilo Dodika: "Tom vašem zakonu nema mjesta u...

Vijeće za implementaciju mira upozorilo Dodika: “Tom vašem zakonu nema mjesta u demokratskom društvu!”

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) saopćili su danas kako Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava.

Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini, naveli su ambasadori u zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz OHR-a.

Također su upozorili da su nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti sa samim pojmom demokratije, te da se njima ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju.

“To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska”, naglašeno je u izjavi.

Istaknuto je kako predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i da je u suprotnosti sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija.

Upravni odbor PIC-a pozvao je poslanike RS da glasaju protiv predloženog zakona, navedeno je u saopćenju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti