20.06.2024.
HomeSvijetKineski eksperimenti opasni po svijet: Nakon što im je "pobjegao" virus korone,...

Kineski eksperimenti opasni po svijet: Nakon što im je “pobjegao” virus korone, sada su izgubili kontrolu i nad svemirskom raketom

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

“Po posljednjim procjenama koje sam vidio, planiran je (povratak)  za 8. ili 9. svibnja”, rekao je američki ministar obrane na tiskovnoj konferenciji.

“Zasad nismo planirali uništiti raketu”, dodao je. “Nadamo se da će pasti gdje nikome neće naškoditi, u ocean ili na neko takvo mjesto”.

“Kina je prošlog tjedna pomoću rakete Dugi marš 5B lansirala prvi od triju modula svoje svemirske stanice CSS-a. Raketa se ovih dana treba spustiti na Zemlju, nitko ne zna gdje.

Nakon odvajanja svemirskog modula, lanser je počeo kružiti oko Zemlje u nepravilnoj putanji, polako gubeći visinu, što zapravo onemogućuje bilo kakvo predviđanje o mjestu njegova ulaska u atmosferu a time i o mjestu pada.

Moguće je da će se raspasti u atmosferi i ostaviti iza sebe tek krhotine. Ako ostane čitav, postoji velika mogućnost da padne u more jer voda čini 70 posto planeta.

Austin je, ne imenujući izravno kineske vlasti, natuknuo da lansiranje kineske rakete nije bilo dovoljno precizno planirano.

“To svjedoči o tome da oni među nama, koji djelujemo u svemiru, moramo – ili bismo morali – postupati sigurno i promišljeno te sve ovo uzeti u obzir kada se planira operacija”, dodao je.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskim brodom kod njegova povratka na Zemlju. U travnju 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti